Kokosris med rostade linser och mango chutney

Betyg 4.2 av 5.
37 personer har röstat
13Klimatsmart
Kokosris med rostade linser och mango chutney

Kokosris är ljuvligt gott och dessutom enkelt att göra: koka bara ris i kokosmjölk så blir det härligt smakrikt. Här kryddar vi även med gurkmeja och serverar kokosriset med rostade linser, lök, stekt ägg och mango chutney.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Kokosris med rostade linser och mango chutney

Ingredienser

4 portioner

Rostade linser

2   röda eller gula lökar
ca 1 1/2 msk  olja (+ extra till stekning)
1   förp kokta gröna linser (à 390 g)
1 tsk  garam masala
2 krm  salt

Kokosris

1   burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 dl  vatten
1 tsk  gurkmeja
1   grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk  salt
3 dl  långkornigt ris
4   ägg

Till servering

rostad lök
färsk koriander
yoghurt
mango chutney

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot möjlkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Näringsvärdet är beräknat utan rostad lök, koriander, yoghurt och mango chutney.

Gör så här

Tips

Vill du koka egna linser? 1 dl torkade gröna linser blir ca 3 dl kokta och motsvarar 1 förp à 390 g.
Byt ut äggen mot 4 portionsbitar stekt lax à 125 g eller 100 g rostade cashewnötter om du vill äta veganskt (för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
37 personer har röstat

Kommentarer

Om jag får rostade linser över hur länge håller sig dessa?

Erika

2021-06-20

Hej Erika! Beroende på hur de hanteras innan, ca 2-3 dagar i kylen. Hälsningar Michelle

Redaktionen

2021-07-10

Jättegott! Använde kikärtor istället för linser. Rostade löken och kikärtorna tillsammans i 20-25 min. Ökade mängden kryddor

Elsa

2021-05-10

Svartbränd lök för mig också trots flitig omrörning. Fantastiskt gott ris dock så ska ge rätten en chans till med lägre ugnsvärme.

Maria

2021-03-16

Hej Maria och ni andra som kommenterat att löken blivit bränd. Verkligen tråkigt att maten brändes. Har ni möjligen använt varmluft? Då blir ugnen mycket varmare. Vi använder över/undervärme i våra recept om det inte står annat. Hoppas ni vill prova igen men håll gärna koll i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2021-07-08

Näringsvärde per portion

Energi2814 KJ / 672 kCal
Fett36 g
Salt3 g
Kolhydrater65 g
Protein19 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Daal med linser, kokos och äpple
Betyg 4.5 av 5.
47 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Tomat-, curry- och kokoslinser
Betyg 3.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Under 45 min att tillaga
Indisk röd linsdal – masoor daal
Betyg 4.3 av 5.
7 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Daal på röda linser
Betyg 3.9 av 5.
241 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kryddig linsgryta med limedipp
Betyg 2.8 av 5.
112 personer har röstat
Under 45 min att tillaga