Kokosris med rostade linser och mango chutney

Betyg 4.2 av 5.47 personer har röstat
Receptet har 17 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Kokosris med rostade linser och mango chutney

Kokosris är ljuvligt gott och dessutom enkelt att göra: koka bara ris i kokosmjölk så blir det härligt smakrikt. Här kryddar vi även med gurkmeja och serverar kokosriset med rostade linser, lök, stekt ägg och mango chutney.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Kokosris med rostade linser och mango chutney

Ingredienser

4 portioner

Rostade linser

2 röda eller gula lökar
ca 1 1/2 msk olja (+ extra till stekning)
1 förp kokta gröna linser (à 390 g)
1 tsk garam masala
2 krm salt

Kokosris

1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
3 dl långkornigt ris
4 ägg

Till servering

rostad lök
färsk koriander
yoghurt
mango chutney

Gör så här

00:15:00
00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

17 st
  • Jag tyckte det var gott men 5-åringen var inte lika imponerad. Saknade främst förslag på lämplig sallad att ha till.

    Annelie

  • Gott och kul! Verkligen ett bra recept! Det kunde varit mer linser.

    Björn

  • Riktigt bra recept, en favorit hos mig!

    Daniel

  • Ojojoj, vad gott det här var! Det är lätt att bränna löken, ja. Men ugnar har sina personligheter och man får se till att hålla koll på löken mer än att hålla tiden. Jag körde linser och lök i airfryern, på betydligt kortare tid än angivet med andra ord. Men den här rätten är en ny favorit att längta efter. Smakerna ihop var en match made in heaven. Man kan ha riset och linserna som tillbehör till annat som lax eller kött om någon är skeptisk mot helt vego. Marinera lite kyckling i yoghurt och tandorikrydda och stek, gör en raita och vips så har du en indisk kalasmiddag.

    Åsa

  • Om jag får rostade linser över hur länge håller sig dessa?

    Erika

    Hej Erika! Beroende på hur de hanteras innan, ca 2-3 dagar i kylen. Hälsningar Michelle

    ICA-köket

  • Jättegott! Använde kikärtor istället för linser. Rostade löken och kikärtorna tillsammans i 20-25 min. Ökade mängden kryddor

    Elsa

  • Svartbränd lök för mig också trots flitig omrörning. Fantastiskt gott ris dock så ska ge rätten en chans till med lägre ugnsvärme.

    Maria

    Hej Maria och ni andra som kommenterat att löken blivit bränd. Verkligen tråkigt att maten brändes. Har ni möjligen använt varmluft? Då blir ugnen mycket varmare. Vi använder över/undervärme i våra recept om det inte står annat. Hoppas ni vill prova igen men håll gärna koll i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Karamelliserad lök? Nej, svartbränd! Nåt måste vara fel i det här receptet. Någon annan ifrågasatte de långa tiden i ugnen för löken. Jag skulle vilja ha en förklaring. Vi fick kasta löken.

    Maria

  • Sjukt gott och enkelt. Gick hem hos hela familjen

    Eleonore

  • Löken blev väldigt bränd, tiden i ugnen kanske beror på typ av form. Använde långpanna och jag minskar tiden på löken nästa gång. Tog kikärtor istället för linser och det fungerade jättebra! Ägget kändes onödigt, ökar nog linser/kikärtor istället nästa gång. Chutney-yoghurt pricken över i! Perfekt i matlådan!

    Anita

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan rostad lök, koriander, yoghurt och mango chutney.
Energi2814 KJ / 672 kCal
Fett36 g
Salt3 g
Kolhydrater65 g
Protein19 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Kokta gröna linser
    Betyg 4.5 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Tomat-, curry- och kokoslinser
    Betyg 3.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad