Kokosris med rostade linser och mango chutney

Kokosris är ljuvligt gott och dessutom enkelt att göra: koka bara ris i kokosmjölk så blir det härligt smakrikt. Här kryddar vi även med gurkmeja och serverar kokosriset med rostade linser, lök, stekt ägg och mango chutney.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Ingredienser
4 portioner
Rostade linser
2 röda eller gula lökar
ca 1 1/2 msk olja (+ extra till stekning)
1 förp kokta gröna linser (à 390 g)
1 tsk garam masala
2 krm salt
Kokosris
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
3 dl långkornigt ris
4 ägg
Till servering
rostad lök
färsk koriander
yoghurt
mango chutney
Gör så här
00:15:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan rostad lök, koriander, yoghurt och mango chutney.
Energi2814 KJ / 672 kCal
Fett36 g
Salt3 g
Kolhydrater65 g
Protein19 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
17 stJag tyckte det var gott men 5-åringen var inte lika imponerad. Saknade främst förslag på lämplig sallad att ha till.
Annelie
Gott och kul! Verkligen ett bra recept! Det kunde varit mer linser.
Björn
Riktigt bra recept, en favorit hos mig!
Daniel
Ojojoj, vad gott det här var! Det är lätt att bränna löken, ja. Men ugnar har sina personligheter och man får se till att hålla koll på löken mer än att hålla tiden. Jag körde linser och lök i airfryern, på betydligt kortare tid än angivet med andra ord. Men den här rätten är en ny favorit att längta efter. Smakerna ihop var en match made in heaven. Man kan ha riset och linserna som tillbehör till annat som lax eller kött om någon är skeptisk mot helt vego. Marinera lite kyckling i yoghurt och tandorikrydda och stek, gör en raita och vips så har du en indisk kalasmiddag.
Åsa
Om jag får rostade linser över hur länge håller sig dessa?
Erika
Hej Erika! Beroende på hur de hanteras innan, ca 2-3 dagar i kylen. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Jättegott! Använde kikärtor istället för linser. Rostade löken och kikärtorna tillsammans i 20-25 min. Ökade mängden kryddor
Elsa
Svartbränd lök för mig också trots flitig omrörning. Fantastiskt gott ris dock så ska ge rätten en chans till med lägre ugnsvärme.
Maria
Hej Maria och ni andra som kommenterat att löken blivit bränd. Verkligen tråkigt att maten brändes. Har ni möjligen använt varmluft? Då blir ugnen mycket varmare. Vi använder över/undervärme i våra recept om det inte står annat. Hoppas ni vill prova igen men håll gärna koll i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Karamelliserad lök? Nej, svartbränd! Nåt måste vara fel i det här receptet. Någon annan ifrågasatte de långa tiden i ugnen för löken. Jag skulle vilja ha en förklaring. Vi fick kasta löken.
Maria
Sjukt gott och enkelt. Gick hem hos hela familjen
Eleonore
Löken blev väldigt bränd, tiden i ugnen kanske beror på typ av form. Använde långpanna och jag minskar tiden på löken nästa gång. Tog kikärtor istället för linser och det fungerade jättebra! Ägget kändes onödigt, ökar nog linser/kikärtor istället nästa gång. Chutney-yoghurt pricken över i! Perfekt i matlådan!
Anita