Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Klassiska vinkokta musslor

Moules marinières. Låter det tjusigt och krångligt? Det är enklare än du tror att bjuda på vinkokta musslor. Ta bara ett par nät blåmusslor, låt koka 5 minuter i en kastrull med vitlök, mjäll schalottenlök och vitt vin. Voìla!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj musslorna under kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Dra bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  3. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.
  4. Häll på vinet. Låt koka 2 minuter under lock.
  5. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
  6. Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja.
  8. Servera musslorna med ett gott bröd.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ta gärna hjälp av vår matskola "Så kokar du musslor" när du lagar detta recept.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj odlade musslor och inte fiskade med bottenskrapa. Vill du göra mer Klimaträtt, komplettera med rostad potatis/rotfrukter samt en sallad och gör därmed receptet för 6 portioner istället för 4. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Gör som belgarna och fransmännen! Ät musslorna med ett tomt musselskal genom att nypa det om innanmätet. Bon appetit!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 kg blåmusslor
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vitt torrt vin
  • 1 dl grovhackad persilja
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1672 kJ / 400 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept