Bild laddas
Matskola

Koka musslor

Moules marinières, låter det tjusigt och krångligt? Det är faktiskt enklare än du tror att bjuda på vinkokta musslor. Ta det bara steg för steg när du ska koka musslor. För dig som vågar experimentera tipsar vi också om hur du kan variera musselkoket.
Recept: Här hittar du receptet på vinkokta musslor.

Så kokar du musslor

Blåmusslor är klimatsmart mat som med lite lök och en skvätt vin blir till en hel festmåltid. Dessutom är det lättlagat – ta det bara steg för steg. Receptet på klassiska vinkokta musslor som vi har utgått från hittar du längst ner på sidan, tillsammans med fler mumsiga musselrecept.

Koka musslor - steg för steg

  1. Bild laddas

    1. Skölj

    Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av. 

  2. Bild laddas

    2. Fräs löken

    Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.

  3. Bild laddas

    3. Ansa och sortera

    Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.

  4. Bild laddas

    4. Tillsätt vin

    Häll på vinet. Koka upp och låt koka 2 minuter under lock. 

  5. Bild laddas

    5. Lägg i musslorna

  6. Bild laddas

    6. Koka under lock

    Låt koka kraftigt 3-5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. 

  7. Bild laddas

    7. Upp med musslorna

    Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.

  8. Bild laddas

    8. Häll tillbaka och servera

    Häll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja. Servera med ett gott bröd och ät gärna med ett tomt musselskal som en tång. Bon appétit!

Myten om musslan

Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk. 

Koka oöppnade musslor ytterligare ett par minuter. Öppnar de sig inte då heller går det bra att bräcka upp skalet. Mest troligt är musslan tillagad inuti, men vägrar ”släppa taget”. Musslan är nämligen olika stark under olika säsonger.

Variera musselkoket

När du har ledsnat på klassiska vinkokta musslor kommer här några tips på hur du kan variera smak och innehåll.

  • För en mer rejäl musselgryta kan du runda av det hela med en skvätt grädde. Servera med tjocka pommes frites och aioli och du har moules frites, belgarnas motsvarighet till fish n’ chips.
  • För en mustigare ton kan vin helt ersättas med veteöl, ale eller guinness. Kompensera gärna ölsorternas beska med 1 finstrimlad fänkål i lökfräset och lite grädde.
  • Experimentera mer med olika ingredienser och smakinriktningar på dina musslor när du känner dig mer säker på tillagningen och vill variera dig ännu mer.
Förslag på fler musselkok
  • Dijon – dijonsenap, vitt vin, vitlök, crème fraiche, persilja
  • Svamp – champinjoner, rökt sidfläsk eller bacon, vitlök, grädde
  • Medelhav – räkor, kalamataoliver, fänkål, citron, oregano
  • Thai – limejuice, ingefära, chili, vitlök, koriander, kokosmjölk
  • Cajun – stark korv, majskolv, potatis, tomat, tabasco, persilja
Matskola

Musselsoppa - video!

Bjud på en riktigt len och mustig musselsoppa och imponera på middagsgästerna!
Bild laddas
Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.
Bild laddas
Matskola

Öppna ostron, så gör du!

Med rätt teknik är det lätt att öppna denna delikatess.
Bild laddas
Karamell som kronan på verket!

Karamell som kronan på verket

Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Bild laddas
Matskola

Recept på gratinerad hummer

Här visar vi hur du lyckas med nyårets paradrätt gratinerad hummer.
Bild laddas
Fixa i mikron

Persiko-marshmallows i mikron

Hemmagjort godis i ett nafs när du smaksätter dina färdigköpta marshmallows.
Bild laddas
Matskola

Inbakad oxfilé, så gör du!

Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Bild laddas
Matskola

Helstekt oxfilé i ugn

När köttet ska stå i centrum. Vi visar hur du gör, steg för steg.
Bild laddas
Matskola

Lutande pannacotta med hallon!

En favoritdessert som har allt - vacker, enkel och god. Så här gör du!
Bild laddas