Matskola

Koka musslor

Moules marinières, låter det tjusigt och krångligt? Det är faktiskt enklare än du tror att bjuda på vinkokta musslor. Ta det bara steg för steg när du ska koka musslor. För dig som vågar experimentera tipsar vi också om hur du kan variera musselkoket.
Recept: Här hittar du receptet på vinkokta musslor.

Så kokar du musslor

Blåmusslor är klimatsmart mat som med lite lök och en skvätt vin blir till en hel festmåltid. Dessutom är det lättlagat – ta det bara steg för steg. Receptet på klassiska vinkokta musslor som vi har utgått från hittar du längst ner på sidan, tillsammans med fler mumsiga musselrecept.

Koka musslor - steg för steg

  1. 1. Skölj

    1. Skölj

    Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av. 

  2. 2. Fräs löken

    2. Fräs löken

    Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.

  3. 3. Ansa och sortera

    3. Ansa och sortera

    Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.

  4. 4. Tillsätt vin

    4. Tillsätt vin

    Häll på vinet. Koka upp och låt koka 2 minuter under lock. 

  5. 5. Lägg i musslorna

    5. Lägg i musslorna

  6. 6. Koka under lock

    6. Koka under lock

    Låt koka kraftigt 3-5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. 

  7. 7. Upp med musslorna

    7. Upp med musslorna

    Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.

  8. 8. Häll tillbaka och servera

    8. Häll tillbaka och servera

    Häll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja. Servera med ett gott bröd och ät gärna med ett tomt musselskal som en tång. Bon appétit!

Myten om musslan

Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk. 

Koka oöppnade musslor ytterligare ett par minuter. Öppnar de sig inte då heller går det bra att bräcka upp skalet. Mest troligt är musslan tillagad inuti, men vägrar ”släppa taget”. Musslan är nämligen olika stark under olika säsonger.

Variera musselkoket

När du har ledsnat på klassiska vinkokta musslor kommer här några tips på hur du kan variera smak och innehåll.

  • För en mer rejäl musselgryta kan du runda av det hela med en skvätt grädde. Servera med tjocka pommes frites och aioli och du har moules frites, belgarnas motsvarighet till fish n’ chips.
  • För en mustigare ton kan vin helt ersättas med veteöl, ale eller guinness. Kompensera gärna ölsorternas beska med 1 finstrimlad fänkål i lökfräset och lite grädde.
  • Experimentera mer med olika ingredienser och smakinriktningar på dina musslor när du känner dig mer säker på tillagningen och vill variera dig ännu mer.
Förslag på fler musselkok
  • Dijon – dijonsenap, vitt vin, vitlök, crème fraiche, persilja
  • Svamp – champinjoner, rökt sidfläsk eller bacon, vitlök, grädde
  • Medelhav – räkor, kalamataoliver, fänkål, citron, oregano
  • Thai – limejuice, ingefära, chili, vitlök, koriander, kokosmjölk
  • Cajun – stark korv, majskolv, potatis, tomat, tabasco, persilja

Artiklar (1504)

Elegant!

Skaldjursplatå – så gör du

Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, räkor och andra godsaker från havet. Kanske musslor, ostron eller en klick löjrom? Extra tjusigt blir det om du serverar skaldjuren på krossad is och med citronklyftor på sidan om.

Lyxigt!

Festmat med skaldjur

När det ska bjudas på lyxig finmiddag finns väl inget säkrare kort än festliga skaldjur. Här kommer inspiration och tips på perfekt festmat med skaldjur. Från snittar och förrätter till huvudrätter med perfekt guldkant. Bon appetit!

Matskola

Musselsoppa - video!

Bjud på en riktigt len och mustig musselsoppa och imponera på middagsgästerna!

Festlig pasta!

Lyxig pasta med skaldjur

När du vill bjuda på något festligt som ändå går fort att laga till så vill vi slå ett slag för en riktigt lyxig pasta med skaldjur. Vi tänker spaghetti med stora härliga räkor, linguine med blåmusslor eller klassikern pasta vongole. Här kommer tips på 6 festliga recept!

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.