Moules marinières, låter det tjusigt och krångligt? Det är faktiskt enklare än du tror att bjuda på vinkokta musslor. Ta det bara steg för steg när du ska koka musslor. För dig som vågar experimentera tipsar vi också om hur du kan variera musselkoket.
Recept: Här hittar du receptet på
vinkokta musslor.
Blåmusslor är klimatsmart mat som med lite lök och en skvätt vin blir till en hel festmåltid. Dessutom är det lättlagat – ta det bara steg för steg. Receptet på klassiska vinkokta musslor som vi har utgått från hittar du längst ner på sidan, tillsammans med fler mumsiga musselrecept.
Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av.
Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.
Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
Häll på vinet. Koka upp och låt koka 2 minuter under lock.
Låt koka kraftigt 3-5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja. Servera med ett gott bröd och ät gärna med ett tomt musselskal som en tång. Bon appétit!
Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk.
Koka oöppnade musslor ytterligare ett par minuter. Öppnar de sig inte då heller går det bra att bräcka upp skalet. Mest troligt är musslan tillagad inuti, men vägrar ”släppa taget”. Musslan är nämligen olika stark under olika säsonger.
När du har ledsnat på klassiska vinkokta musslor kommer här några tips på hur du kan variera smak och innehåll.