Koka musslor - steg för steg
Myten om musslan
Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk.
Koka oöppnade musslor ytterligare ett par minuter. Öppnar de sig inte då heller går det bra att bräcka upp skalet. Mest troligt är musslan tillagad inuti, men vägrar ”släppa taget”. Musslan är nämligen olika stark under olika säsonger.
Variera musselkoket
När du har ledsnat på klassiska vinkokta musslor kommer här några tips på hur du kan variera smak och innehåll.
- För en mer rejäl musselgryta kan du runda av det hela med en skvätt grädde. Servera med tjocka pommes frites och aioli och du har moules frites, belgarnas motsvarighet till fish n’ chips.
- För en mustigare ton kan vin helt ersättas med veteöl, ale eller guinness. Kompensera gärna ölsorternas beska med 1 finstrimlad fänkål i lökfräset och lite grädde.
- Experimentera mer med olika ingredienser och smakinriktningar på dina musslor när du känner dig mer säker på tillagningen och vill variera dig ännu mer.