Inkokt lax med sojamajonnäs, avokado och gurka
Inkokt lax är både enkelt och smakar fantastiskt gott! Tillsammans med hemlagad sojamajonnäs och en krispig gurksallad med avokado och rädisor passar den lika bra till middagsbjudningen som till helglunchen. Den inkokta laxen smakar lika bra kall vilket gör att rätten passar bra att laga i förväg.
Ingredienser
4 portioner
600 g lax (gärna med skinnet kvar)
1 gul lök
1/2 l vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
2 msk salt
1 tsk vitpepparkorn
Sojamajonnäs
1 äggula
2 msk japansk soja
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
ev 1 tsk svarta sesamfrön
Gurksallad
2 avokador
1 gurka
10 rädisor
1 kruka tatsoi, mizunasallad eller babyspenat (1 kruka motsvarar ca 65 g babyspenat)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3823 KJ / 913 kCal
Fett79 g
Salt3.31 g
Kolhydrater15 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Laxen ska alltså inte in i ugnen eller nåt?
Eva
2023-03-29Hej Eva! Nej precis, ingen ugn. Så smidigt. Man häller den kokheta vätskan över och låter laxen gå klar i den heta vätskan och samtidigt dra åt sig alla goda smaker från lagen. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-03-30