Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Äppelinkokt lax med dill- och kummincrème

Den här laxen kokas i äppelmust, vilket ger den en mjuk, lite sötaktig smak. Ännu mer äppelsmak kommer fram i salladen, som förutom äpple består av citron, dill och solrosfrön. Ny fiskfavorit!

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Lag och lax
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 3 dl äppelmust
  • 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl ättiksprit
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 500 g skinnfri laxfilébit
Crème
  • 2 krm hel kummin
  • 1/2 kruka dill
  • 2 dl smetana
  • salt och peppar
Äppelsallad
  • 1/2 dl solrosfrön
  • saft av 1/2 citron (saft av 1/2 citron motsvarar 1 msk citronsaft)
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 äpple
  • 1/2 kruka dill
Lägg till i inköpslistan

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 60°C.
  2. Lag: Skala och skiva lök och morot tunt. Lägg samtliga ingredienser (utom laxen) till lagen i en kastrull och koka upp.
  3. Skär laxen i kuber, ca 4x4 cm. Lägg dem i en ugnsäker form. Häll den kokande lagen över laxen.  Sätt in den mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 50°C för lätt rå kärna, 56°C för genomkokt. Ta ut och låt svalna. Låt gärna laxen ligga i sitt spad i kylskåp över natten innan den serveras.
  4. Crème: Mortla kummin och hacka dillen och rör ihop med smetana. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Äppelsallad: Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna. Pressa citronen. Blanda citronsaft och vatten. Kärna ur äpplet och strimla det tunt. Låt äpplet ligga i citronvattnet ca 2 minuter. Sila av vattnet. Grovhacka dillen och blanda med äpplet och solrosfröna.
  6. Lyft upp laxen ur lagen och lägg den på ett uppläggningsfat.
  7. Garnera med äppelsalladen. Servera med dill- och kummincrème.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(69)

Näringsvärde
Per portion

Energi
1144 kJ / 274 kCal
Läs mer om näringsvärden