Hummus med tomatgryta, fläskfärs och picklad morot
Servera hummus till middag eller lunch! Denna ljuvligt krämiga kikärtsröra gör sig fint tillsammans med auberginegryta, stekt fläskfärs och syrlig snabbpicklad morot.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020
Ingredienser
4 portioner
Picklad morot
3/4 dl vatten
1/4 dl ättiksprit (12%)
1/4 dl strösocker
125 g morötter (125 g motsvarar 1-2 st)
Aubergine- och tomatgryta
200 g aubergine
1/3 msk salt
1 schalottenlök
ca 2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1/2 tsk strösocker
1 krm svartpeppar
Hummus
2 förp kokta kikärtor (à 390 g)
2 vitlöksklyftor
5 msk tahini
8 msk färskpressad citronjuice
1 tsk malen spiskummin
1 1/2 dl olivolja
3/4 tsk salt
2 krm peppar
Kryddig fläskfärs
1/2 vitlöksklyfta
1 msk smör
1/2 tsk chiliflakes
1/4 tsk malen kanel
1/2 krm svartpeppar
250 g fläskfärs
3/4 msk japansk soja
Till servering
pitabröd
Näringsvärde per portion
Energi3691.3 KJ / 881.6 kCal
Fett62.9 g
Salt4.79 g
Kolhydrater44.5 g
Protein28.2 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegott! Åt utan bröd då vi glömde det första gången, med tyckte sen inte att det behövdes.
Jeanette
2024-04-13Vi kör alltid libabröd istället för pita
Ida
2023-03-05Alldeles för mycket citron för min smak. Tog över helt och smakade inte alls som jag vill att den ska smaka. Synd.
Susanne
2021-03-31