Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

Laga köttet som på krogen till nyår. Tillaga det först i ugnen. Ge det sedan en fin stekyta och skär i skivor. Resultat: Vackert rosa kött rakt igenom. Bjud med mustig rödvinssås, rostade betor och persiljerötter samt vitlöksstekt svamp.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Putsa köttet. Ställ kallt.
  2. Rödvinssås: Skala och skär lök och rotfrukter i cm-stora bitar.
  3. Bryn detta kraftigt i 2 msk av smöret (för 6 portioner) i en vid kastrull eller en traktörpanna.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt steka någon minut. Häll på vin, soja och fond. Koka upp och låt småkoka tills cirka hälften av vätskan är kvar, ca 30 minuter. Smaka av under tiden.
  5. Sila av. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Låt svalna och ställ kallt.
  6. Nyårsafton, 2 timmar före servering: Sätt ugnen på 175°C. Torka köttet torrt och gnid in salt och peppar.
  7. Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 54°C, det tar ca 30 minuter. Vänd köttet en gång. Ta ut och lägg köttet på ett fat.
  8. Vid servering: Värm såsen 5–10 minuter. Red ev med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
  9. Stek köttet hastigt runt om i smöret. Skär upp i skivor. Servera med såsen och övriga tillbehör samt gärna Minigratänger med jordärtskocka.

För alla

Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i fonden.
Gör laktosfri: Använd laktosfritt matfett, kontrollera innehållet i kalvfond.
Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.

Rostade rötter och betor

  1. På nyårsafton: Skala betor och persiljerötter. Dela betorna i klyftor om de är stora. Skär persiljerötterna i tjocka skivor.
  2. Skala och dela vitlöksklyftorna.
  3. Blanda rotfrukter, vitlök, timjan, olja, salt och peppar. Ställ i kylen. Hit kan förberedas.
  4. 45 minuter före servering: Sätt ugnen på 250°C. Sprid ut grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 20–30 minuter, tills grönsakerna är mjuka.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Vitlöksfrästa champinjoner

  1. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs svampen och vitlöken i smöret i en stekpanna.
  3. Tillsätt sockret och balsamvinäger när svampen fått lite färg. Fräs ytterligare någon minut.
  4. Smaka av med salt och peppar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 kg ryggbiff eller oxfilé
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 msk smör
Rödvinssås
  • 1 liten purjolök
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 msk smör
  • 4 msk rårörsocker
  • 6 dl rödvin
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk konc kalvfond
  • salt och peppar
  • ev 2 msk majsstärkelse (Maizena)
Rostade rötter och betor
  • 800 g små rödbetor
  • 800 g små gulbetor
  • 3 persiljerötter eller palsternackor
  • 5 vitlöksklyftor
  • 5 timjankvistar
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm peppar
Vitlöksfrästa champinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g små skogschampinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3775 kJ / 902 kCal