Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

77
6
Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

Laga köttet som på krogen till nyår. Tillaga det först i ugnen. Ge det sedan en fin stekyta och skär i skivor. Resultat: Vackert rosa kött rakt igenom. Bjud med mustig rödvinssås, rostade betor och persiljerötter samt vitlöksstekt svamp.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2013

Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

Ingredienser

6 portioner
1 1/2 kg ryggbiff eller oxfilé
2 tsk salt
1 tsk peppar
2 msk smör

Rödvinssås

1 liten purjolök
1 rödlök
2 morötter
1 palsternacka
3 msk smör
4 msk rårörsocker
6 dl rödvin
4 msk japansk soja
2 msk konc kalvfond
salt och peppar
ev 2 msk majsstärkelse (Maizena)

Rostade rötter och betor

800 g små rödbetor
800 g små gulbetor
3 persiljerötter eller palsternackor
5 vitlöksklyftor
5 timjankvistar
4 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm peppar

Vitlöksfrästa champinjoner

1 vitlöksklyfta
250 g små skogschampinjoner
1 msk smör
1 msk rårörsocker
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Rostade rötter och betor

Vitlöksfrästa champinjoner

Vad tyckte du om receptet?

77

Kommentarer

Anthony

2022-01-20

Blev väldigt gott trots fel man gjorde, kommer definitivt göra igen någon gång.

Håkan

2020-12-23

En Favoritmeny jag tillagat många ggr. Använder rotsakerna till såsen sedan som tillbehör till köttet, mkt bra komponering :-) Snart närmar sig Nyåret 2020, och menyn är given :-) Mvh Walter

Åke

2019-12-31

Såsen oätligt söt med allt socker.

Redaktionen ICAse

2020-01-02

Hej Åke! Tog du rårörsocker, så du inte tog vanligt? Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 3775 KJ / 902 kCal
Fett 32 g
Salt 11.12 g
Kolhydrater 61 g
Protein 74 g
Läs mer om näringsvärden