Svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky
Bjud på en lyxig måltid med detta utsökta recept på svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky som du tillagar delvis dagen innan servering. Grilla köttet och bjud det med den krämiga såsen, terrinen och sallad.
Ingredienser
4 portioner
ca 700 g filé, t ex oxfilé, lammytterfilé eller fläskfilé
1 msk smör eller margarin
Svamp- och parmesanöverbak
10 champinjoner, skogschampinjoner eller fryst svampmix (10 champinjoner motsvarar 3 dl svampmix)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
salt
peppar
1/2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl riven parmesan
1/2 dl hackad persilja
Potatisterrin
800 g skalad potatis
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
75 g smör
2 msk färsk hackad timjan
salt
malen svartpeppar
Sås
1 msk strösocker
2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
3 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
3 msk lagrad balsamvinäger
2 tsk majsstärkelse (Maizena)
2 msk smör
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3499 KJ / 838 kCal
Fett42 g
Salt2.8 g
Kolhydrater49 g
Protein449 g
Kommentarer
Använde ryggbiff. Täcket var gott men smakade inte jättemycket. Hade några som inte gillar svamp så bytte svampen mot zuccini till dem, vilket funkade bra. Potatisterrinen var god och lättgjord om man har en mandolin. Lite syrlig sås.
Maria
2023-01-21Ändra gärna till ÄGGULA i receptet. Gjorde misstaget att ha i 1 ägg… noterade inte förrän jag läste kommentarerna, tyvärr. I övrigt bra recept!
Jenny
2022-12-31Fantastiskt gott! Perfekt till nyår.
Cecilia
2022-12-30