Svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky

107
19
Svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky

Bjud på en lyxig måltid med detta utsökta recept på svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky som du tillagar delvis dagen innan servering. Grilla köttet och bjud det med den krämiga såsen, terrinen och sallad.

Svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisterrine och balsamicosky

Ingredienser

4 portioner
ca 700 g filé, t ex oxfilé, lammytterfilé eller fläskfilé
1 msk smör eller margarin

Svamp- och parmesanöverbak

10 champinjoner, skogschampinjoner eller fryst svampmix (10 champinjoner motsvarar 3 dl svampmix)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
1/2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl riven parmesan
1/2 dl hackad persilja

Potatisterrin

800 g skalad potatis
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
75 g smör
2 msk färsk hackad timjan
salt
malen svartpeppar

Sås

1 msk strösocker
2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
3 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
3 msk lagrad balsamvinäger
2 tsk majsstärkelse (Maizena)
2 msk smör

För alla

Fri från gluten.
Gör äggfri: uteslut ägget.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och laktosfitt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), byt till mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

107

Kommentarer

Cecilia

2021-11-20

Det står ett ägg i ingredienserna och sen i texten äggula. Kan bli fel om man inte läser ordentligt.

Jessica

2021-08-28

Supergott! Plockade egen svamp ( Karl Johan och kantareller). Gjorde allt samma dag, även potatisterrine, och det funkade bra.

Malin

2021-01-19

Ska det vara mjölig eller fast potatis?

Näringsvärde per portion

Energi 3499 KJ / 838 kCal
Fett 42 g
Salt 2.8 g
Kolhydrater 49 g
Protein 449 g
Läs mer om näringsvärden