Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Helstekt oxfilé med rostade rotisar och bearnaisesås

Börja med att steka oxfilén och skjutsa in i ugnen. Under tiden fixar du till de rostade rotfrukterna och när rotfrukterna rostas i ugnen gör du bearnaisesåsen - eller ta genvägen via färdig bea. Lyxmiddagen är klar!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Helstekt oxfilé

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
  3. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna på en skärbräda och krossa dem lätt  med undersidan av en kastrull.
  4. Hetta upp olja och allt smör utom 1 msk (för 4 portioner) i en stekpanna. Bryn köttet runt om. Mot slutet av stekningen, tillsätt resterande smör, vitlöksklyftoroch plockade timjankvistar. Ta från värmen när smöret har smält.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form tillsammans med vitlök och timjan. Häll över fettet från stekpannan. 
  6. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56-65°C (rosa-genomstekt). 
  7. Ta ut köttet. Linda in det i smörpapper och låt vila ca 10 minuter.

Rostade rotisar

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala morötter, palsternackor och polkabetor. Skär alla rotfrukter utom en av vardera i ca 3 cm stora bitar.
  3. Lätt rotfrukterna på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, salt, peppar och plockade timjankvistar.
  4. Ställ in plåten i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg, ca 30 minuter.
  5. Hyvla resterande rotfrukter tunt med en potatisskalare eller osthyvel. Lägg strimlorna i en bunke med iskallt vatten några minuter. Häll av och låt rinna av på en ren kökshandduk.
  6. Ta ut plåten ur ugnen och garnera med de krispiga rotfruktsstrimlorna.

Bearnaisesås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Lägg löken i en liten kastrull med vinäger, vatten, fänkålsfrön och hälften av dragonen. Koka upp och låt koka på svag värme ca 5 minuter utan lock.
  3. Sila löken genom en sil ner i bunke. Pressa lätt på den.
  4. Släng lökhacket och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  5. Smält smör i en annan kastrull. Ta från värmen och låt svalna lite. 
  6. Vispa snabbt ner äggulorna i vinägerblandningen. Vispa till en tjock kräm på medelvärme, men var beredd på att snabbt ta av kastrullen från värmen - annars blir det äggröra! Ta från värmen.
  7. Vispa äggkrämen med elvisp och tillsätt smöret i en tunn, fin stråle under fortsatt vispning. 
  8. Servera köttet med rostade rotisar och bearnaisesås.

Ingredienser

Portioner: 4
Helstekt oxfilé
  • 800 g oxfilé i bit
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • 1/2 kruka timjan
Rostade rotisar
  • 6 morötter
  • 6 palsternackor
  • 6 polkabetor (eller vanliga rödbetor)
  • 1/2 kruka timjan
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Bearnaisesås
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 tsk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 200 g smör
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2552 kJ / 610 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept