Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Oxfilé med ugnsstekta rotsaker och caesardressing

Festlig och lyxig oxfilé serverad med krispiga ugnsstekta rotsaker och en underbar caesardressing - jättegott! Tar lite längre tid att tillaga men går enkelt att förbereda så att maten sedan kan sköta sig själv i ugnen. Servera och njut.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Oxfilé med ugnsstekta rotsaker: Krydda köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna.
  2. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt det kallna och förvara i kylen.
  3. Dressing: Låt sardellerna rinna av. Skala och dela vitlöksklyftan. Mixa ihop dressingen, tillsätt oljan i en fin stråle på slutet.
  4. Skala och skär rotfrutkerna i bitar. Tvätta och dela potatisen. Skala och klyfta löken. Lägg allt i kallt vatten, svartrötterna i vatten med lite citronjuice så att de inte mörknar, om det ska stå i kylskåp till nästa dag. Hit kan man förbereda.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Lägg rotfrukter, potatis och lök på bakplåtspapper på en plåt och droppa över olja. Stek i mitten av ugnen ca 25 minuter.
  7. När ca 10 minuter av stektiden återstår, häll lite dressing över köttet och flytta den till den övre delen av ugnen. När innertemperaturen är 58°C är den klar.
  8. Till servering: Servera köttet med de ugnstekta rötterna och resten av caesardressingen ringlad över romansalladen. Hyvla över lite parmesan.

För alla

Rätten innehåller ägg och mjölk men är är glutenfri, om man väljer bröd utan gluten.
Gör äggfri: uteslut caesardressingen och bjud med t ex rödvinssås. Använd t ex lagrad västerbottenost i stället för parmesan och servera med äggfritt bröd.
Gör mjölkfri: stek köttet i olja eller mjölkfritt margarin. Uteslut caesardressingen och bjud med t ex rödvinssås. Använd mjölkfri ersättningsprodukt för ost och välj mjölkfritt bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
Oxfilé med ugnsstekta rotsaker
  • 4 skivor oxfilé (4 skivor motsvarar ca 600 g)
  • 1 kg rotfrukter (t ex svartrot, morot och palsternacka)
  • 500 g potatis (t ex sparrispotatis)
  • 4 stora schalottenlökar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör
Dressing
  • 1 liten burk sardeller (1 burk är ca 50 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 pressad citron
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl rapsolja
Till servering
  • 1 romansalladshuvud
  • lite parmesanost
  • 4 rostade tunna långa brödskivor
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer