Halloumisallad med bakade tomater och ärtkräm

Halloumi som serveras tillsammans med matvete, bakade tomater och syrlig ärtkräm är en måltid som passar perfekt som lunch eller lättare middag. Den salta och krispiga halloumiosten med de söta bakade tomaterna och den lena ärtkrämen är en perfekt smakkombination.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2023

Ingredienser
4 portioner
Ärtkräm
250 g tinade frysta ärtor
1 liten riven vitlöksklyfta
2 msk tahini
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
Bakade tomater
250 g körsbärstomater
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl matvete
400 g halloumi eller grillost
1 msk olivolja
65 g bladspenat
125 g tinade frysta granatäppelkärnor
1 dl rostade nötter eller frön
Till servering
bröd
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl bröd.
Energi2672 KJ / 639 kCal
Fett42 g
Salt5.9 g
Kolhydrater27 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
5 stOtippat gott! Jag hade bara fryst bladspenat, men stekte den med halloumi, och det funkade lika bra.
Anna
Riktigt gott (dock utan ärtkräm) blandade i edamamebönor istället 🌟🌟🌟🌟🌟
Catarina
Tycker det tvärtom mot Sarah var underbart gott! Jag använde chiliflakes och det var mycket gott!
Birgitta
Jag sätter en 4a för salladen var riktigt riktigt god, men den där ärtkrämen förtjänar knappt en 1a. Jag reagerade på att det lät väldigt märkligt med så mycket som ½ tsk chilipulver, men ville ändå testa för att receptet sa så, men alltså den där krämen hamnar tyvärr i soporna nu. Det hade ändå inte passat till salladen ens om man skippat chilin och tahinin, det är bara en jättemärklig kombo. Nästa gång jag gör den goda salladen så ska jag kombinera den med marinerade och grillade champinjoner/portabellasvampar istället. Det blir nog en riktig kanonrätt!
Sarah
Supergod sallad. Nästa gång kommer jag att skippa ärtkrämen, den passade inte så bra till imo.
Marie-louise