Halloumifalafel

54
5
Halloumifalafel

Ingen tackar nej till frasig falafel med riven halloumi. Koriander och vitlök ger mer smak. Servera i mjuka tortillabröd eller pitabröd ihop med sallad och en krämigt fräsch myntayoghurt.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2018

Halloumifalafel

Ingredienser

2 portioner
190 g kokta kikärtor (sköljda och avrunna)
1 1/2 msk majsstärkelse
1 1/2 krm malen spiskummin
1 krm malen koriander
1/2 tsk sambal oelek
1/2 riven vitlöksklyfta
1 krm salt
50 g riven halloumi
1 msk hackad persilja
1/2 dl rapsolja

Myntayoghurt

1 1/2 dl yoghurt
2 msk hackad mynta
1 krm salt

Tillbehör

1 tomat
1/2 rödlök
4 dl strimlad isbergssallad
tortillabröd eller pitabröd
srirachasås
färsk mynta

För alla

Fri från ägg, men kontrollera brödet.
Gör glutenfri: välj glutenfria bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av halloumi, bröd och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut halloumi mot tofu. Välj mjölkproteinfritt bröd och byt ut yoghurt mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

54

Kommentarer

Jennie

2022-03-18

Godaste falafel jag lagat. Gör dock små platta bollar istället som är lättare att steka. Mycket olja krävs i pannan så blir de nästan lite friterade.

Fanny

2021-11-24

Älskar detta men brukar forma dom mer till puckar än bollar bara för att det är lättare att steka. Brukar också skippa yoghurten och gör en egen sås med creme fraiche men det är främst för att jag inte är så förtjust i mynta i matlagning!

Rebecca

2021-03-08

Tycker att smaken på dessa är supergod, men tyvärr får jag aldrig till en frasig yta. Bollarna sjunker ihop och blir mos :(

Näringsvärde per portion

Energi 3099 KJ / 743 kCal
Fett 38 g
Salt 3.9 g
Kolhydrater 71 g
Protein 24 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden