Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hälleflundra med polenta

Hälleflundra är en fantastiskt god fisk som passar utmärkt vid festliga tillfällen. I det här receptet serveras fisken med polenta som är ett vanligt tillbehör i det, franska, italienska och schweiziska köket. Rätten toppas av en härlig, varm tomatsås och serveras med en enkel tomatsallad gjord på cocktailtomater och grön paprika. En laktosfri rätt som passar alla.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Polenta: Koka upp vatten, mjölk, oregano och fond. Strö i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten enligt anvisningarna på förpackningen, rör om ofta.
  2. Dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Olja en liten form, ca 15x20 cm med 4-5 cm kant. Häll i polentan och låt svalna.
  4. Skär i kuber, ge stekyta i grillpanna eller vanlig stekpanna vid servering.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Tomatsås: Häll oljan i en kastrull och tillsätt burktomaterna, lägg i salvian och låt sjuda 15-20 minuter. Mixa slät tillsammans med smöret med hjälp av mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Serveras varm till fisken och polentan.
  7. Fisk: Dela fisken i portionsbitar. Halstra i teflonpanna med skinnsidan nedåt, salta och peppra, vänd och halstra några minuter på andra sidan. Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen med en stektermometer i den tjockaste delen. Låt tillagas till 54°C.
  8. Tomatsallad: Dela cocktailtomaterna. Finhacka paprikan och blanda med tomaterna. Ringla olivoljan över och servera till varje portion.


Recept och bild från Valio.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ostersättning. Välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på parmesanen, känsliga äggallergiker kan reagera på lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
Polenta
  • 5 dl vatten
  • 3 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk kycklingfond
  • 2 dl polentagryn
  • 2 msk riven parmesanost
  • salt och peppar
  • olja (till formen)
Tomatsås
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk skalade tomater (à 400 g)
  • 1/2 tsk torkad salvia
  • 50 g laktosfritt smör
Fisk
  • 800 g hälleflundra med skinn
Tomatsallad
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 finhackad grön paprika
  • 2 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2590 kJ / 619 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept