Grönärtsfritters med mynta- och yoghurtdipp | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Grönärtsfritters med mynta- och yoghurtdipp

Testa något nytt i form av grönärtsfritters! Dessa gröna biffar gjorda på ärtor, mjöl av vita bönor och vitlök som tillagas i ugnen blir underbart goda. Ät dem tillsammans med krämig myntadipp, fluffigt ris och en krispig sallad. Smaklig spis!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 10, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Grönärtsfritters: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret i en stekpanna, pressa i vitlöken och rör i ärtorna. Fräs tills ärtorna är mjuka.
  3. Mixa fräset i en matberedare till en grov puré med vattnet och olivoljan.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner lite i taget i ärtpurén. Blanda väl och rulla sedan bollar av blandningen. Använd fuktiga händer så går det lättare.
  5. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck till så de blir lite platta. Tillaga dem mitt i ugnen ca 20 minuter, vänd dem efter halva tiden.
  6. Myntadipp: Strimla myntan och skär gurkan i små tärningar och blanda med yoghurten. Krydda med salt och peppar.
  7. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  8. Sallad: Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär gurkan i stavar. Dela tomaterna. Blanda alla grönsaker och servera gärna med  en vinägrett.
  9. Servera fritters med myntadipp, ris och sallad.

För alla

Rätten är fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd matfett och yoghurt utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Grönärtfritters
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g gröna ärter
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl mjöl av vete & vitabönor (2 dl motsvarar 110 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
Myntadipp
  • 1 kruka mynta
  • 1/2 gurka
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • salt och peppar
  • 4 port ris eller annat gryn
Sallad
  • 1 gul paprika
  • 1/2 gurka
  • 250 g körsbärstomater
  • 65 g mangold
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2676 kJ / 639 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept