Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Friterade auberginskivor med stark sås

Frasiga friterade aubergineskivor med en kall stark sås av olja, het chilibönpaste, syrlig vinäger och socker. Ett gott tillbehör på thaibuffébordet eller att bara ta som ett snacks.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sås: Vispa samman ingredienserna till såsen och ställ kallt.
  2. Frityrsmet: Vispa äggen till frityrsmeten lätt. Vispa ner majs- och vetemjöl samt salt. Ställ åt sidan.
  3. Skala och riv ingefäran. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Skala och hacka vitlöken. Blanda detta med färsen. Krydda med koriander och salt.
  4. Bryn färsblandningen. Häll på vattnet och koka upp så att färsen blir "mjuk" som lös gröt. Smaka av färsen genom att steka en matsked, den ska ha smak av ingefära och koriander.
  5. Skala auberginerna. Skär dem tvärs över i ca 1 cm tjocka skivor. Skär ett snitt i skivorna så att det bildas en ficka.
  6. Fyll auberginskivorna med färs.
  7. Hätta upp rikligt med olja till ca 180°C, bäst är att använda en fritös men det går att fritera i en kastrull också.
  8. Vänd skivorna i frityrsmeten. Fritera dem i omgångar, 1-2 minuter per sida tills de fått fin färg. Lägg på ett fat, gärna på ett kraftigt hushållapapper. Strö ev lite socker över skivorna. Doppa dem i den starka såsen.

Tips

Är även goda när de svalnat.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 bit ingefära (1 bit motsvarar ca 40 g)
  • ca 3/4 chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g blandfärs
  • 1 msk malen koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 dl vatten
  • ev lite socker
  • 2 auberginer (à ca 350 g)
Stark sås
  • 1/2 dl olja
  • 1 tsk chilibönpaste
  • 1 tsk vinäger
  • 1/2 tsk socker
Frityrsmet
  • 3 ägg
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?