Falafel med yoghurtsås
Utmana din matlagning och testa att göra din egna falafel. Kikärtsbollarna friteras och blir härligt krispiga och saftiga. Falafeln läggs i det färska pitabrödet med bland annat syrlig yoghurtsås och feferoni.
Ett recept från:
Buffé nr 7, 1998
Ingredienser
10 portioner
3 gula lökar
2 burkar kikärtor (à 400 g) eller kokta kalla kikärter (2 burkar motsvarar 500 g kokta)
4 ägg
ca 150 g persilja
1 msk malen spiskummin
1 1/2 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
1/2 msk malen koriander
6 vitlöksklyftor
Yoghurtsås
7 1/2 dl naturell yoghurt
1 1/2 tsk salt
1 msk torkad mynta
Till servering
pitabröd
sallad
tomat
feferoni
gul lök
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2687 KJ / 642 kCal
Fett34 g
Salt3.5 g
Kolhydrater60 g
Protein19 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Claes, klart du kan steka bollarna. Ta mycket smör och olja i pannan och lägg i bollarna och stek dem. Så gör jag och det brukar gå bra, jag har inte heller någon fritös.
Lena
2013-06-15Jag använde 3 ägg och tillsatte 1/2 dl ströbröd. Då blev konsistensen bra för stekning tycker jag. Tog dessutom 2 gula lökar och hälften av vitlöken. Tyckte det blev starkt ändå.
Johanna
2008-11-15Ingegerd: inte för att jag gjort just detta recept själv men vad gäller falafel mixen så skulle jag starkt tro på att äggen ska vara okokta...
Henrik
2007-08-26