Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök

Falafel med picklad rödlök som ger extra sting till rätten. Servera med tillbehör i pitabröd eller med couscous eller som en del av en härlig mezetallrik. Falafelbollarna formar du enkelt med en glasskopa.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Picklad rödlök: Blanda till den picklade löken och låt stå och dra i kylskåp i 15 minuter.
  2. Falafel: Blötlägg kikärterna enligt anvisningen på förpackningen. Lägg kikärterna i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker. Låt dra i 10 minuter, häll sedan av vattnet och låt ärterna rinna av ordentligt. Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
  3. Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180˚C.
  4. Forma bollar av smeten, använd gärna en glasskopa och tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
  5. Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.
  6. Hummus: Mixa ingredienserna till hummusen i matberedare eller med stavmixer tills du har en lagom slät kräm. Smaka av med salt.
  7. Yoghurtdressing: Blanda alla ingredienser till yoghurtdressingen och smaka av med salt.
  8. Till servering: Servera falafeln i pitabröd med tillbehören.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse (Maizena). Byt ut pitabröd mot glutenfritt brödalternativ.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri yoghurt.

Recept från Lantmännen.
Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány.

Ingredienser

Portioner: 5
Picklad rödlök
  • 2 rödlökar (strimlade på längden)
  • saften av 1 citron
  • zest av 1/2 citron
  • salt efter smak
Falafel
  • 3 dl blötlagda kikärter (gärna Go Green ready in 5)
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm kardemumma (kan uteslutas)
  • neutral matolja till fritering
Hummus
  • 1 paket ekologiska kikärter (à 285 g) färdiga att använda, avrunna men inte sköljda
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pressad citron
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 dl tahini (sesampasta)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk salt
Yoghurtdressing
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 msk hackad mynta eller koriander
  • salt efter smak
Till servering
  • pitabröd sallad, tomatskivor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2241 kJ / 536 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept