Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Daal på röda linser

Daal är en mustig indisk gryta, här med röda linser, med orientaliska kryddor och en skvätt kokosmjölk. Prova en tjockare variant, mer som en gröt. Toppa med tomater, salta mandlar, en klick matyoghurt och färsk koriander. Dubbla chilimängden för mer hetta.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  2. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna.
  3. Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
  4. Skölj linserna väl i kallt vatten.
  5. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
  6. Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd ev med lite mer vatten om det blir för tjockt.
  7. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar.
  8. Till servering: Häll upp i 4 skålar (för 4 port). Servera med halverade körsbärstomater, hackade salta mandlar, färsk koriander och en klick matyoghurt. Bjud gärna med ett gott bröd.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g ingefära
  • 2 små morötter
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 3 tomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 dl torkade röda linser
  • 6 dl vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl kokosmjölk
  • färskpressad juice av 1 lime
  • nymalen svartpeppar
Till servering
  • körsbärstomater
  • rostade salta sötmandlar
  • färsk koriander
  • matyoghurt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1834 kJ / 438 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept