Daal på röda linser

237
11
Daal på röda linser

Daal är en mustig indisk gryta, här med röda linser, med orientaliska kryddor och en skvätt kokosmjölk. Prova en tjockare variant, mer som en gröt. Toppa med tomater, salta mandlar, en klick matyoghurt och färsk koriander. Dubbla chilimängden för mer hetta.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2016

Daal på röda linser

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g ingefära
2 små morötter
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
3 tomater
1 tsk malen spiskummin
2 msk rapsolja
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
3 dl torkade röda linser
6 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl kokosmjölk
färskpressad juice av 1 lime
nymalen svartpeppar

Till servering

körsbärstomater
rostade salta sötmandlar
färsk koriander
matyoghurt
bröd

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

237

Kommentarer

Jennie

2022-03-18

Underbara indiska smaker. Krämig och fantastiskt god gryta. Ett måste är Naanbröd till. Wow!

Ulrika

2022-01-28

Kryddig och god.

Madeleine

2021-09-05

God! Åt med basmatiris och naanbröd. Kryddade dock upp massor. Hade även i curry (kanske inte är en dhal då?), men tyckte det tillförde bra hetta

Näringsvärde per portion

Energi 1834 KJ / 438 kCal
Fett 22 g
Salt 2.71 g
Kolhydrater 38.3 g
Protein 18.8 g
Läs mer om näringsvärden