Daal på röda linser

208
7 Klimatsmart
Daal på röda linser

Daal är en mustig indisk gryta, här med röda linser, med orientaliska kryddor och en skvätt kokosmjölk. Prova en tjockare variant, mer som en gröt. Toppa med tomater, salta mandlar, en klick matyoghurt och färsk koriander. Dubbla chilimängden för mer hetta.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2016

Daal på röda linser

Ingredienser

4 portioner
1
gul lök
3
vitlöksklyftor
25 g
ingefära
2
små morötter
1
röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
3
tomater
1 tsk
malen spiskummin
2 msk
rapsolja
1 tsk
garam masala
1 tsk
gurkmeja
3 dl
torkade röda linser
6 dl
vatten
1 1/2 tsk
salt
1 1/2 dl
kokosmjölk
färskpressad juice av 1
lime
-
nymalen svartpeppar

Till servering

körsbärstomater
rostade salta sötmandlar
färsk koriander
matyoghurt
bröd

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Under 45 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

208

Kommentarer

Charlotte

10/7/2020

Gott, hett o värmande, supersmarrigt!

Sara

3/12/2020

Jättegott. Billigt, enkelt och mättande.

Anna

9/10/2019

Kryddadd lite extra, och lade i färska kycklinglår som fick koka med. Serverade med grönsaksbulgur, billigt, gott och mättande!

Näringsvärde per portion

Energi 1834 KJ / 438 kCal
Fett 22 g
Salt 2.71 g
Kolhydrater 38.3 g
Protein 18.8 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept