UNDER 45 MIN | Medel

Citronglacerad lax med gräslöksdipp

En klassisk rätt som piffas upp genom att du citronglacerar laxen innan den åker in i ugnen. Ät den sedan tillsammans med nykokt potatis och en gräslöksdipp. Skär några gurkstavar innan servering och middagen behöver inte bli mer komplicerad än så.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 31, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen (om fryst används).
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Koka potatisen mjuk.
  4. Riv yttersta skalet från citronen och blanda med honungen.
  5. Lägg laxen i en ugnsform. Salta, peppra och häll honungen över laxen. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 56°C.
  6. Hacka gräslöken och blanda den med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär gurkan i stavar och citronen i klyftor.
  8. Servera laxen med potatis, citron, gurka och gräslöksdipp.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1 citron
  • 2 msk flytande honung
  • 4 port lax (à ca 125 g)
  • salt
  • peppar
  • 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 gurka

Näringsvärde
Per portion

Energi 2347 kJ / 561 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept