Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ärtsoppa med smörstekta bönor och ingefärskvarg

Prova en exotisk variant av den traditionella ärtsoppan förstärkt med färsk gurkmeja, citrongräs och spiskummin. En intensivt gul ärtsoppa som toppas med ett vackert bön- och äppelfräs. Servera med ingefärskvarg för extra sting till den här välsmakande ärtsoppan med kryddig värme.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Soppa: Blötlägg ärtorna i rikligt med kallt vatten ca 8 timmar.
  2. Sila av blötläggningsvattnet och lägg ärtorna i en stor kastrull. Fyll på med buljongen, koka upp och avlägsna skummet på ytan med en sked.
  3. Skala löken och gurkmejan. Banka lätt på citrongräset tills det spricker upp. Lägg ner den hela löken, gurkmeja, citrongräs och spiskummin i kastrullen och koka sakta ca 1 1/2 timma.
  4. Lyft ur lök, gurkmeja och citrongräs. Avlägsna ärtskalen genom att vispa i soppan, gärna med ballongvisp och lyft upp och slå av skalen som fastnar på vispen. Upprepa tills det inte fastnar några skal på vispen. Smaka av med salt.
  5. Ingefärskvarg: Blanda ingefära och kvarg och smaka av med salt.
  6. Ansa och skär haricots vertsen i mindre bitar. Skala, dela och skiva löken. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
  7. Böntopping: Stek haricots verts och lök mjuka i smöret i en stekpanna. Tillsätt äpplet mot slutet och krydda med salt.
  8. Servera soppan i tallrikar och toppa med bönsteket och ingefärskvarg.

För alla

Läs noga innehållet på buljongen. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvargen mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt ut smöret mot olja.

Ingredienser

Portioner: 6
Ärtsoppa
  • 5 dl gula ärter
  • 2 1/2 l grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 hela färska gurkmeja
  • 2 citrongräs
  • 1 tsk spiskummin
  • salt
Ingefärskvarg
  • 1 1/2 msk färsk riven ingefära
  • 2 dl kvarg (10%)
  • salt
Böntopping
  • 150 g haricots verts
  • 1 rödlök
  • 1 äpple
  • 2 msk smör
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1420 kJ / 357 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept