ÖVER 60 MIN | Medel

Vegansk ärtsoppa med rökig svamp

Torsdag betyder… Ärtsoppa! Här en vegansk variant på den klassiska ärtsoppan, med välbekanta smaker men med rökigt stekt svamp istället för fläsk. Ärtsoppan gör du av gula ärter som du blötlägger och sedan kokar.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg ärtorna i blöt minst 12 timmar i rikligt med vatten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj ärtorna. Lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten och låt koka upp. Skumma av.
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Tillsätt lök, buljongtärning, timjan, mejram och salt i soppan och låt koka på svag värme 1 1⁄2–2 timmar under lock. Soppan är klar när ärtorna är mjuka och en del av dem kokat sönder och rett av soppan. Smaka av med senap och ev mer salt. 
  3. Ansa och skär svampen i bitar och stek i olja tills den får fin färg. Krydda med salt. Tillsätt liquid smoke och fräs ytterligare en minut. 
  4. Till servering: Servera soppan med svampen och extra senap. Toppa gärna med färsk mejram eller timjan.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4-6
  • 500 g torkade gula ärter
  • 1 1/2 - 2 l vatten
  • 2 stora gula lökar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • 1 tsk salt
  • 2 msk skånsk senap
  • 150 g färska champinjoner
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk liquid smoke (flytande rökarom)
Till servering
  • senap
  • ev färsk mejram eller timjan