Ärtsoppa med fläsk

Klassisk ärtsoppa med fläsk är en god och mättande soppa som tar lite tid att göra, men är mödan väl värd. Detta recept ger dig en ärtsoppa med traditionella smaker som kommer från fläsklägg, kryddnejlikor och naturligtvis timjan och mejram. Ärtsoppa med fläsk går bra att göra i en stor sats och frysa in.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2023

Ingredienser
4 portioner
5 dl torkade gula ärtor
2 1/2 l vatten (till blötläggning)
2 1/2 l vatten (till kokning)
1 gul lök
2 kryddnejlikor
900 g rimmat fläsklägg
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad mejram
salt
Till servering
senap
knäckebröd
smör och ost
färsk mejram eller timjan
Gör så här
12:00:00
02:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi2558 KJ / 612 kCal
Fett13 g
Salt2.2 g
Kolhydrater51 g
Protein66 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
21 stTorkade bönor och ärtor bör blötläggas och kokas innan de äts för att skölja bort lektiner. Därmed är det viktigt att inte använda blötläggningsvätskan för att koka dem. Det rekommenderas att blötlägga dem i 12 timmar, skölja dem och koka dem i 30 minuter. Drygt 1 liter vatten (dubbelt så mycket vatten än bönor) bör räcka för tillagning i en tryckkokare.
Francisca
För mycket vatten, att ni inte justerat är obegripligt med alla dessa kommentarer
David
För mycket vatten i receptet. En och en halv liter vatten till 500 G råa gula ärtor. Koktiden kan variera pga kvalitet på ärtorna.
Mari
Blev färdig på 1,5 h för oss
Rasmus
PS. Alla ni som super gott......hade varit intressant att få veta vad ni dricker😂. DS
Per
Hallå där alla matlagare! Tänkte bara bidra med ett litet tips. Blötläggning av ärtor o bönor är fullständigt onödigt. Så här gör jag: 4dl. ärtor,1,6liter KOKANDE vatten i tryckkokaren. Låt stå en timme. Tillsätt gul lök o rimmat fläsk efter behag. Koka med tryck i 2 timmar o tillsätt timjan,mejram o buljong.(Jag tog en höns o en grönsaks) KLARRT!!!! Lycka till! /Per vid spisen
Per
För mycket vatten till kokningen samt för lång koktid
Jonny
Nej, nej och åter nej. Alldeles för mycket vatten tillförs receptet. Låtas stå ärter och vatten i ett dygn för att svälla om inte annat men nej, nej, nej för koktiden visar receptet för mycket vatten till den mängden ärter.
Sandra
Mycket bra recept NÄR man inte följer receptet utan råden som lagts i kommentarerna. Jag gjorde en sats med 1kg torkade gula ärtor, lät de ligga i blöt i runt 18 timmar och därefter kokade jag de i 4-5liter vatten i 2 timmar. 2 buljongätrningar, 4 lagerblad och en tesked oregano användes tillsammans med en tesked salt. Använde inte fläsklägg utan jag lade till ett litet paket färdigskuret sidfläsk, fungerade finfint och lagom mängd fläsk i soppan.
Alexander
jag undrar om det gör nåt om jag låter ärterna ligga i blöt i 12 tim. längre?
Vivi gullmar
Hej! Nej det borde dom klara. Hoppas det blir en god ärtsoppa! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket