Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Skånska ärtbiffar med rostade rotfrukter och senapsklick

Kul twist på klassisk svensk ärtsoppa, där de gula ärterna blir till en vegetarisk biff som kryddas med senap, timjan och mejram. Ärtbiffarna görs på kokta gula ärter, vilket ger dem en mjuk och krämig konsistens som möts upp av tuggmotståndet i rotfrukterna.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ärtbiffar: Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll av vattnet och lägg ärterna i en kastrull, fyll med vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock ca 1 timme.
  2. Häll av ärterna i ett durkslag, låt rinna av några minuter. Låt svalna.
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, majsstärkelse, salt och peppar i matberedare. Tillsätt senap, timjan och mejram.
  5. Forma smeten till 4-6 biffar. Eftersom den är ganska lös underlättar det att ha fuktade händer.
  6. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form och blanda runt med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen 20-25 minuter.
  7. Senapsklick: Rör ihop crème fraiche, yoghurt och senap. Krydda med salt och peppar.
  8. Stek ärtbiffarna i rikligt med olja i en het stekpanna itills de är gyllenbruna, 3-4 minuter per sida.
  9. Strö hackad persilja över rotfrukterna. Servera med ärtbiffar och senapsklick.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri crème fraiche och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme (innehåller soja) och yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Ärtbiffar
  • 250 g torkade gula ärter
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1/2 msk bakpulver
  • 3/4 dl majsstärkelse (maizena)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • rapsolja till stekning
Rostade rotfrukter
  • 1 kg blandade rotfrukter (t ex morötter, palsternacka, kokt rödbeta)
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Senapsklick
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 msk skånsk senap
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 kruka hackad persilja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2325 kJ / 557 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept