Aladåb på fläsklägg | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Aladåb på fläsklägg

Aladåb på fläsklägg är en svensk tradition på julbordet. Varva bitar av det kokta köttet med morötter, lök och rikligt med persilja i en form. Aladåben gör du på kokspadet och gelatin, ställ kallt och låt stelna till en fin gelé runt fläskläggen.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 aladåb portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj läggen under rinnande kallt vatten. Lägg i en kastrull. Häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma väl.
  2. Skala lök och morot, skär i bitar. Lägg ner dem och kryddorna i kastrullen.
  3. Koka läggen på svag värme tills köttet är mört och börjar lossa från benet.
  4. Ta upp köttet, låt det svalna något. Skär bort svålen och tärna köttet i 1 cm stora bitar.
  5. Sila kokspadet. Mät upp det. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  6. Klä en avlång form, ca 2 liter (för 1 aladåb), med plastfilm. Lägg i ett lager köttbitar. Strö över rikligt med hackad persilja. Upprepa och avsluta med kött.
  7. Koka upp spadet. Krama ur gelatinbladen. Rör ner dem i spadet. Låt svalna något.
  8. Häll spadet över köttet. Ställ kallt att stelna. Stjälp upp. Dra av plasten. Skär i skivor.

Ingredienser

Portioner: 1 aladåb
  • 500 g rimmad fläsklägg
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 1 lagerblad
  • 4 vitpepparkorn
  • gelatinblad (6-8 st per liter vatten)
  • 1 knippe persilja, gärna bladpersilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3762 kJ / 932 kCal