Ärtlasagne med tomater och ricotta

Smakintensiv grön lasagne. Friska gröna ärtor och mild lök mixas med mjölk och ricotta till slät sås. Såsen varvas med färska lasagneplattor och tomater i flera lager till saftig lasagne. Även god med några skivor lufttorkad skinka.

Ingredienser
4 portioner
Lasagne
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
500 g frysta gröna ärtor
5 dl mjölk
250 g ricottaost
salt
svartpeppar
6 tomater
400 g färska lasagneplattor
Sallad
1 hjärtsallad eller isbergssallad (1 hjärtsallad motsvarar 1/2 liten isbergssallad)
1 ask ärtskott
1 citron
2 msk olivolja
Till servering
några skivor lufttorkad skinka
Gör så här
00:02:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi2254 KJ / 544 kCal
Fett24 g
Salt2.82 g
Kolhydrater52 g
Protein25 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Härligt sätt att använda upp ärtor från frysen! Gjorde en vegansk variant med tofu istället för ricotta, funkade riktigt bra!
Moa
2025-07-30