Ärtrisotto med blomkålssallad | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ärtrisotto med blomkålssallad

En risotto som smakar ljuvligt. Arborioriset får puttra med matlagningsvin och schalottenlök tills riset fått perfekt textur och risotton är krämig. Den gröna ärtpurén med smak av dragon ger risotton extra skjuts och gifter sig fint med grana padano. Servera med en krispig blomkålssallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 23, 2017
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Risotto: Skala och hacka löken. Fräs den i olivoljan, tillsammans med riset, men det ska inte ta färg.
  2. Häll på vinet och låt det sjuda på svag värme. Tillsätt vattnet lite åt gången och låt småkoka ca 15 minuter. Rör rätt ofta. Den ska bli något tjock eftersom ärtpurén ska röras ner i risotton. 
  3. Ärtpuré: Skär hela blomkålen i tunna skivor. Spara alla fina skivor till salladen och koka resten (ungefär hälften av all blomkål) med ärtorna och vitlöksklyftan i en kastrull. Häll på vatten så att det precis täcker och salta. Låt det hela koka upp. Häll av vattnet men spara ca 2 dl till mixning av purén.
  4. Mixa purén slät med repad dragon, lite av kokvattnet och smör.
  5. Risotto: Rör ner ärtpurén i risotton så att det blir krämigt. Smaka av med salt och peppar, samt riven grana padano.
  6. Blomkålssallad: Blanda blomkålsskivorna med ärtskotten och ringla över olivolja och vinäger. Salta och peppra. 
  7. Servera risotton i djupa tallrikar och toppa med blomkålssallad.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
Risotto
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 dl olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1 dl riven grana padano
Ärtpuré
  • 1/2 blomkål
  • 250 g gröna ärter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka dragon
  • 2 dl kokvatten
  • 2 msk smör
Blomkålssallad
  • 1/2 blomkål
  • 100 g ärtskott
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk vinäger
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2707 kJ / 647 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept