Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Annas ostgratinerade lök- och potatissoppa

En smaskig soppa sitter aldrig fel! Pröva att ostgratinera lök- och potatissoppa och få extra mycket smak. Du behöver lök, potatis, kycklingfond, vin, lagerblad och persilja. Gratinera soppan med ost och stoppa i ugnen. Servera gärna med gott bröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på grill, 250°C.
  2. Skala, dela och skiva löken. Fräs löken, utan att den tar färg, i en stor kastrull med olja i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt vin, vatten, konc fond och lagerblad. Låt småputtra i ca 10 minuter.
  4. Skala och skiva potatisen tunt i matberedaren eller för hand. Lägg ner potatisskivorna i den sjudande soppan och koka i ytterligare ca 5 minuter eller tills skivorna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  5. Grovhacka och rör ner persiljan. Fördela soppan i ugnssäkra skålar.
  6. Riv brödet grovt och fördela ovanpå soppan. Strö över osten. Gratinera i ugnen i ca 3 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
  7. Servera gärna med frasiga baguetter och charkuterier. Avrunda med färsk frukt.

I näringsberäkningen ingår en skiva skinka och apelsin som efterrätt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 5 lökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 1/2 l vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 2 lagerblad
  • 6 potatisar (6 st motsvarar ca 500 g)
  • salt och peppar
  • 1 kruka persilja
  • 4 skivor vitt formbröd
  • 2 dl riven ost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2378 kJ / 569 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden