Välj ekologiskt och miljömärkt
Att välja ekologiska eller miljömärkta matvaror är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Titta efter symbolerna för EU-ekologiskt, KRAV och MSC.
Ät efter säsong
Välj grönsaker och frukt efter säsong. Ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen är bra både för hälsan och miljön. Här hittar du recept med extra mycket frukt och grönsaker.
Variera dina val av kött
Ät lika mycket nöt- och lammkött som kyckling och gris. Kyckling och gris är bättre ur klimatsynpunkt, men när kor och lamm betar hålls ängar och hagar öppna vilket gynnar många växt- och djurarter.
Välj fisk med omsorg
Välj grön- och, ibland, gulmärkt fisk i WWFs fiskguide. Guiden hittar du på www.wwf.se
Förvara maten på rätt sätt
Förvara maten på rätt sätt så håller den längre. Mjölk och kött där det är kallast i kylskåpet och grönsaker där temperaturen är högre.
Laga maten smart
Använd vattenkokare för att koka vatten till pastan och glöm inte att ha lock på kastrullen. Stäng av ugnen några minuter innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen.
Ät upp maten
Roliga recept på rester minskar matsvinnet hemma. För inspiration se www.ica.se/klimat