Sju miljömedvetna tips

Du påverkar miljön och klimatet genom maten du äter. Ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan från de svenska hushållen kommer från maten. Det vi äter påverkar också djur och natur på andra sätt. Genom att välja med omsorg, planera inköpen och förvara och tillaga maten rätt kan du vara mer miljösmart.

Välj ekologiskt och miljömärkt

Att välja ekologiska eller miljömärkta matvaror är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Titta efter symbolerna för EU-ekologiskt, KRAV och MSC.

Ät efter säsong

Välj grönsaker och frukt efter säsong. Ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen är bra både för hälsan och miljön. Här hittar du recept med extra mycket frukt och grönsaker.

Variera dina val av kött

Ät lika mycket nöt- och lammkött som kyckling och gris. Kyckling och gris är bättre ur klimatsynpunkt, men när kor och lamm betar hålls ängar och hagar öppna vilket gynnar många växt- och djurarter.

Välj fisk med omsorg

Välj grön- och, ibland, gulmärkt fisk i WWFs fiskguide. Guiden hittar du på www.wwf.se

Förvara maten på rätt sätt

Förvara maten på rätt sätt så håller den längre. Mjölk och kött där det är kallast i kylskåpet och grönsaker där temperaturen är högre.

Laga maten smart

Använd vattenkokare för att koka vatten till pastan och glöm inte att ha lock på kastrullen. Stäng av ugnen några minuter innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen.

Ät upp maten

Roliga recept på rester minskar matsvinnet hemma. För inspiration se www.ica.se/klimat