Hoppa till sidans innehåll

ICA-dietisterna tipsar!

Så många ägg

kan du äta om dagen

Kan man äta hur många ägg som helst? Eller finns det en risk för högt kolesterol? ICAs chefsdietist Christina Karlsson dyker ner i omeletten!

Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller massor av näring, proteiner, mineraler och vitaminer!

Exempelvis innehåller ett ägg elva procent av dagsbehovet av vitamin D, som vi svenskar lider brist på under vinterhalvåret. Andra viktiga vitaminer är vitamin A och E, riboflavin, B6 och B12. Under skalet finns även järn, zink och selen, som är en viktig så kallad antioxidant.

Nya kostråd om ägg

Enligt Christina Karlsson har synen på ägg förändrats de senaste decennierna.

– Förr var rekommendationen att man skulle begränsa intaget av ägg, men det säger man inte längre, säger Christina Karlsson.  

Men kan man äta hur många ägg som helst?

– Ja, du kan äta hur många ägg som helst, förutsatt att du är frisk. Är du diabetiker eller om du tar medicin för att reglera produktionen av kolesterol, då kan det finnas skäl till att begränsa intaget, säger Christina Karlsson.

Ägg innehåller kolesterol

Ägg innehåller kolesterol, ett fettämne som är både nödvändigt och farligt för kroppen. Nödvändigt på så vis att det behövs för hormonproduktionen. Farligt på så vis att kolesterol, om det finns i överskott, kan stanna kvar i blodkärlen och orsaka hjärt-kärlsjukdomar.  

– Det är viktigare att äta en bra och sammansatt kost än att begränsa kolesterolintaget. Ett tips är att äta mycket fet fisk, exempelvis lax och sill. Fisken innehåller nämligen långkedjade fettsyror som hjälper kroppen att reglera kolesterolhalterna i kroppen, avslutar Christina Karlsson.

Äggtips

  • Pocherat ägg på aubergine

    Pocherat ägg på aubergine

    Här toppas stekta aubergineskivor med ett pocherat ägg. Avsluta med att ringla över citron- och körveldressing och garnera med rädisor. Gott och grönt!
    Recept på Pocherat ägg på aubergine

  • Räksallad med ägg och pepparrot

    Räksallad med ägg och pepparrot

    Den här måltiden på räksallad med ägg och pepparrot är lätt att tillaga och väldigt mättande. Äggen kokas tills gulan är fastare i konsistensen och när koktiden är klar sköljs de kalla. Blanda avokado, silverlök, tomater, övrig sallad och räkor och toppa med en smakrik pepparrotskräm och rätten är komplett.
    Recept på Räksallad med ägg och pepparrot

  • Franska omeletter med bönfräs

    Franska omeletter med bönfräs

    Franska omeletter med bönfräs är en äggrätt du enkelt tillagar med olika bönor. Bönorna, som fräses i olja tillsammans med salladslök, får en fräsch smak av persilja innan fräset viks in i den stekta omeletten just innan servering. Omelett är lätt!
    Recept på Franska omeletter med bönfräs

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer