100% vegetariskt!

5 vegetariska

proteinkällor

Protein brukar kallas kroppens byggstenar, men vad innebär det egentligen? Och är det skillnad på vegetariska och animaliska proteinkällor? Det reder vi ut här och nu!

Artikel i samarbete med Gold & Green
Tips! 10 proteinrika vegorecept med Pulled Oats!

3 snabba om protein

 • Vad är protein egentligen?

  Protein består av aminosyror och ger energi, används i immunsystemet, till hormoner och för transport av ämnen i blodet. Med mera! Kroppen tar vara på de olika aminosyrorna och skickar iväg dem där det ska byggas nya celler. Kroppen kan bilda många aminosyror själv, men nio av dem måste komma med maten. Livsmedel med alla essentiella aminosyror kallas fullvärdigt protein.

  Lästips: Proteinskolan

 • Fullvärdigt protein

  Proteiner från kött, mjölk och ägg innehåller alla nio; man säger att de är fullvärdiga och har en hög proteinkvalitet. Sällan är proteiner i vegetabilisk mat fullvärdiga, men eftersom proteinerna i olika vegetabilier kompletterar varandra får man en fullvärdig kombination av aminosyror genom att äta flera vegetabiliska livsmedel under samma dag.

  Tips: Det här innehåller mest protein

 • Kort sagt

  Vegetarianer och veganer behöver inte vara oroliga för att få för lite, men bör tänka på att få proteiner från olika livsmedel. Det kan vara så enkelt som att äta ris till böngrytan eller välja matprotein med fullvärdigt protein. Pulled Oats som görs på havre och bönor är ett exempel.

  Tips: Recept med Pulled Oats

Vegetariska proteinkällor

 • Baljväxter

  Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med proteiner och viktiga näringsämnen. Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. En av de baljväxter som utmärker sig är sojabönan som har ett väldigt högt proteininnehåll och otroligt bra proteinkvalitet.

  Läs mer: 6 skäl att äta mer baljväxter

 • Havregryn

  Proteinbomb är kanske inte det första man tänker på när det kommer till havregryn, men detta klassiska sädesslag innehåller 13 gram per 100 gram havregryn. Ungefär som ett ägg! Havregryn innehåller även mängder av fibrer och järn som är nödvändigt för kroppen.

 • Quinoa

  Quinoa är ett fullvärdigt protein vilket innebär att det innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. 100 gram quinoa innehåller 12% protein och passar perfekt i sallader, till grytor eller i smoothien.

  Recept med Quinoa

 • Nötter & frön

  Sen har vi även nötter och frön. Jordnötter och pumpafrön innehåller exempelvis 25 gram protein per 100 gram, samt mängder av enkelomättat och fleromättat fett som är bra för kroppen.

 • Grönsaker

  Det är kanske inte det mest maxade proteinkällorna som finns, men japp grönsaker tillför också protein. Exempelvis innehåller grönkål 3,4 gram protein per 100 g, och broccoli innehåller 3,5 gram rent protein.