Hoppa till sidans innehåll

Ät mer grönt!

Fryst mat –

lika nyttig som färsk

Är plånboken lite tunn efter julledigheten? Vill du starta det nya året med goda nyttiga vanor utan att det behöver kosta skjortan? Ta dig till frysdisken!

Här hittar du tips på vilka matvaror som går bra att frysa in och hur du går tillväga!

  • Lika nyttigt som färskt

    Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.

  • Färre tillsatser

    Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad.

    Tillsatser i mat – därför behövs de

  • Mindre matsvinn

    Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner bli dålig innan du hinner äta. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle.

  • Bra för plånboken

    Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande.