Fisk- och skaldjursallergi
Allergi mot fisk, skaldjur eller blötdjur är inte så vanligt men orsakar oftast kraftiga reaktioner. Här hittar du symtom för fisk- och skaldjursallergi samt maträtter och produkter allergiker bör undvika.
Histamin som finns i kroppens celler och som frigörs av allergiframkallande ämnen kan ge astmaattacker, huvudvärk och nässelutslag. Det kan finnas höga halter histamin i tonfisk, makrillfiskar, ansjovis, sill och lagrade ostar. Allergin kvarstår oftast i vuxen ålder. Man kan reagera mot skaldjur utan att vara allergisk och risken ökar vid samtidigt intag av alkohol.
Vad händer vid fisk-/skaldjurs-/blötdjursallergi?
Immunförsvaret bildar antikroppar (IgE) mot fisk-/skaldjurs-/blötdjursproteinerna. Olika symptom kan förekomma och kombinationer är vanliga.
Lathund för fisk- och skaldjur.
Hur behandlas fisk-/skaldjurs-/blötdjursallergi?
All fisk, alla skaldjur och blötdjur samt alla produkter/rätter som innehåller dessa livsmedel måste helt uteslutas. Man kan dock vara allergisk mot vissa arter av fiskar, skaldjur och blötdjur
men tåla andra. Det är mycket individuellt.
Livsmedel och maträtter som innehåller fisk/skaldjur/blötdjur:
- Fiskrom, skaldjursrom, kaviar och alla rätter där dessa livsmedel ingår
- Färdiglagad mat, hel- och halvfabrikat, t ex sallad, gratänger och grytor
- Leverpastej innehåller ofta ansjovis
- Janssons Frestelse innehåller ansjovis
- Worchestershiresås kan innehålla sardeller eller ansjovis
- Caesardressing
- Bröd som innehåller fiskolja (oftast omega-3)
- Surimi/crabfish görs oftast av fisken Alaska Pollock
- Oliver med ansjovisfyllning
- Slottsstek innehåller ansjovis i såsen
- Paella innehåller musslor och räkor
- Nasi Goreng innehåller räkor
- Fiskgratäng med skaldjurssås, räk-, hummer- eller kräftsås
- Smältostar smaksatta med räkor eller andra skaldjur
- Fonder och buljonger kan vara av fisk eller skaldjur
- Fisksås och ostronsås (oystersauce) innehåller fisk
- Tapenade kan innehålla sardeller
Det här kan du välja istället:
- Fisk kan utan större svårigheter uteslutas ur maten. Viktigt är dock att använda oljor som är rika på omega-3-fettsyror t ex rapsolja, sojaolja eller linfröolja för en bra balans.
- Välj även magra mejeriprodukter som är berikade med A- och D-vitamin.
- Fiskfria leverpastejer.
- Vegetarisk tångcaviar, svart och röd.
Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer fisk eller produkter därav eller kräftdjur och produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med fisk, skaldjur och/eller blötdjur.