Här hittar du information om nötfamiljerna, vad som händer vi nötallergi samt vilka livsmedel nötallergiker bör vara uppmärksamma på eller undvika.
Nöten är en frukt med torrt och hårt skal. Vanligtvis innehåller den endast ett frö som t ex hasselnöten. Paranötter, krakmandel och valnöt kallas också nötter fast de egentligen är stenfrukter. Jordnöten är egentligen en baljväxt (böna).
Många nötallergiker reagerar även på sesamfrön och vallmofrön. Observera att kokosnöt, muskotnöt och sheanöt inte är nötter. Reaktioner på dessa produkter beror alltså inte på nötallergi.
Det är proteinerna i nötterna som ger upphov till starka reaktioner när immunförsvaret bildar antikroppar mot dem (IgE). Många pollenallergiker reagerar även på nötter, s k korsreaktion. Reaktionerna av det kan variera.
Alla produkter som innehåller den eller de växter man inte tål måste undvikas. Nötter och fröer kan förekomma i de flesta livsmedelsgrupper. Undvik alltid att ge barn nötter och jordnötter före fyra års ålder. Allergin kvarstår ofta i vuxen ålder.
Botanisk släktskap finns mellan nötter och en del frukter. Läs mer i Korsreaktioner vid pollenallergi. Släktskap mellan olika växter behöver inte betyda att den allergiske alltid reagerar på alla växter inom den botaniska familjen. Däremot bör man vara försiktig första gången man äter ett sådant livsmedel.
Om du är allergisk mot ett visst allergen kan du behöva undvika livsmedel som är märkta med ”kan innehålla spår av” det allergen du är allergisk mot, eftersom halterna kan variera från obefintliga till mycket höga. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter där Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt.
Produkterna uppfyller särskilda näringsmässiga krav, har särskild sammansättning eller tillverkning. Saluhållande anmäls till Livsmedelsverket och lämpligheten skall framgå av förpackningens märkning.
Lathund för nötallergiker.