Mjölkprotein finns i all mjölk och i livsmedel där mjölk ingår. Nedan ser du vilka symtom mjölkproteinallergiker kan få och vilka livsmedel som innehåller mjölkprotein.
Immunförsvaret bildar antikroppar mot proteinerna i mjölken (IgE). Allergin kan ge olika symptom och besvär med huden (eksem), störningar i mag-tarmkanalen och luftvägsproblem. Allergin upptäcks oftast när amningen upphör och barnet börjar med mjölkbaserade ersättningar eller välling. Om barnet är extremt känsligt kan det även reagera vid amningen beroende på vad mamman ätit. De flesta barn växer dock ifrån allergin före skolåldern. Allergin kan kvarstå i vuxen ålder men det är mer ovanligt.
Alla mjölkprodukter och alla livsmedel som innehåller mjölkprotein måste uteslutas. Även mycket små mängder kan utlösa en reaktion. Mjölkproteinallergi växer ofta bort före skolåldern. Återinförande av mjölkprodukter bör ske i samråd med läkare eller dietist. Observera att mjölkproteinallergiker inte kan äta laktosfria produkter.
Observera att ingrediensen mjölksyra inte innehåller något mjölkprotein.
Lathund för mjölkproteinallergiker
Det kan vara befogat för personer med svår mjölkallergi att undvika att äta choklad och chokladprodukter. Personer med svår mjölkallergi bör diskutera detta med läkare eller dietist.
Om du är allergisk mot ett visst allergen kan du behöva undvika livsmedel som är märkta med ”kan innehålla spår av” det allergen du är allergisk mot, eftersom halterna kan variera från obefintliga till mycket höga. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter där Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt.
Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer mjölk eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med mjölk.