Soja används i en rad olika produkter både som smakförstärkare och för att ge bättre hållbarhet, önskvärd konsistens och högre proteininnehåll. Här hittar du livsmedel som sojaallergiker bör undvika samt alternativ till dessa.
Immunförsvaret bildar antikroppar mot sojaproteinet (IgE) och detta ger upphov till reaktioner. Symtomen varierar och kombinationer är vanliga.
All mat som innehåller sojaprotein måste uteslutas. Eventuellt måste även närbesläktade vegetabilier också uteslutas beroende på känslighet. Dock ska man inte utesluta något man tål. Det kan leda till onödig inskränkning i valet av livsmedel. Är man osäker bör man tala med en läkare.
Om du är allergisk mot ett visst allergen kan du behöva undvika livsmedel som är märkta med ”kan innehålla spår av” det allergen du är allergisk mot, eftersom halterna kan variera från obefintliga till mycket höga. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter där Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt.
Produkterna uppfyller särskilda näringsmässiga krav, har särskild sammansättning eller tillverkning. Saluhållande anmäls till Livsmedelsverket och lämpligheten skall framgå av förpackningens märkning.
Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer soja eller baljväxter och produkter därav, måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent soja eller andra baljväxter.