Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom som orsakas av gluten i maten och ger upphov till förändringar i tunntarmens slemhinna. Här förklarar vi vad som händer vid glutenintolerans och vilka livsmedel som bör undvikas.
Gluten är en del av proteinerna som finns i vete, råg och korn. Så kallad ren havre, som inte innehåller gluten, kan inkluderas i kosten efter samråd med läkare eller dietist.
Gluten i maten ger upphov till skador på tunntarmsslemhinnan, det s k tarmluddet. Skadan medför minskad förmåga att tillgodogöra sig näringen i maten. Sjukdomen diagnostiseras med ett blodprov och en tunntarmsbiopsi.
En associerad sjukdom är Dermatitis herpetiformis som är en kroniskt kliande hudsjukdom.
Kosten måste för all framtid vara helt glutenfri. Tunntarmsskadan läker då och patienten blir helt återställd. Om den glutenintolerante av misstag får i sig gluteninnehållande livsmedel skadas slemhinnan åter.
Kliniska studier har visat att glutenintoleranta kan inkludera havre i kosten då havrens gluten inte liknar de övriga sädesslagens gluten. Havre påverkar inte tarmslemhinnan men tillför både fiber och smaker till den glutenfria kosten. Många havresorter innehåller dock en del vete därför måste det vara s k ren havre som specialodlats.
Allergi mot de olika sädesslagen, t ex veteallergi, ska inte blandas ihop med celiaki då mekanismer och reaktioner skiljer sig. Vid veteallergi kan man t ex få allergisk chock. Rent praktiskt är dock de produkter som kan väljas eller som måste undvikas ungefär desamma. Vid veteallergi undviker man produkter som innehåller veteproteiner men för de flesta går det bra att äta glutenfria produkter som är baserade på vetestärkelse.
Glutenfri: max 20 ppm, vetestärkelse och specialframställd havre får ingå.
Mycket låg glutenhalt: max 100 ppm, vetestärkelse och specialframställd havre får ingå.