Allergi & intolerans

Glutenintolerans

Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom som orsakas av gluten i maten och ger upphov till förändringar i tunntarmens slemhinna. Här förklarar vi vad som händer vid glutenintolerans och vilka livsmedel som bör undvikas.

Gluten är en del av proteinerna som finns i vete, råg och korn. Så kallad ren havre, som inte innehåller gluten, kan inkluderas i kosten efter samråd med läkare eller dietist.

Vad händer vid glutenallergi?

Gluten i maten ger upphov till skador på tunntarmsslemhinnan, det s k tarmluddet. Skadan medför minskad förmåga att tillgodogöra sig näringen i maten. Sjukdomen diagnostiseras med ett blodprov och en tunntarmsbiopsi. 

En associerad sjukdom är Dermatitis herpetiformis som är en kroniskt kliande hudsjukdom.

Hur behandlas celiaki?

Kosten måste för all framtid vara helt glutenfri. Tunntarmsskadan läker då och patienten blir helt återställd. Om den glutenintolerante av misstag får i sig gluteninnehållande livsmedel skadas slemhinnan åter.

Livsmedel och maträtter som innehåller gluten/kan innehålla gluten:

 • Mjöl och gryn av vete, råg och korn. Vetekli, kruskakli, vetegroddar, speltvete, dinkel, kamutvete och durumvete. Vanligt havregryn och mannagryn
 • Bröd som bakats på dessa mjölsorter
 • Müsli och flingor av vete, råg, korn och havre
 • Pasta, även sojamakaroner
 • Couscous och bulgur görs av vete
 • Vissa vällingpulver, redda soppor, såser och stuvningar
 • Färdigmat, hel- eller halvfabrikat som pastarätter, panerade rätter och med sås som retts med vetemjöl
 • Charkvaror som stångkorv, isterband, blodpudding och pölsa. Även andra korvar och leverpastej kan innehålla vetemjöl
 • Godis som kexchoklad, fyllning i choklad, lakrits, en del lösviktsgodis, glasstrutar kan innehålla gluten

Det här kan du välja istället:

 • Rena råvaror som kött, fisk ägg, frukt, grönsaker och potatis går bra. Produkter av ris, majs, quinoa, teff, lupin, bovete och hirs innehåller heller inte gluten.
 • ICA har ett brett sortiment av glutenfria produkter som är särskilt avpassade för personer med celiaki. Det finns flera sorters mjukt och hårt bröd, pasta, mjölmixer, kex, kakor, färdigrätter och charkvaror i sortimentet. Lämpligheten framgår av förpackningens märkning, s k särnär.
 • Charkvaror, varmkorvar, grillkorvar, falukorvar, chorizo etc finns utan gluten från många stora tillverkare.
 • Vetestärkelse (i särnär produkter), sojasåser (där spår av gluten finns, ligger de långt under gränsvärdet för glutenfritt) och glutamat är glutenfria.
 • Must (julmust och påskmust) och de flesta ölsorter (dock inte alla) är också glutenfria. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se
 • Glutenfri kost blir gärna fiberfattig. Det är bra att tillsätta fibrer vid brödbakning. Använd gärna psylliumfröskal t ex. fiberHusk som också gör den glutenfria degen smidigare och mer lätthanterlig. Andra fibrer som kan tillsättas är Pofiber, Fibrex och linfrö.

Lathund för glutenintoleranta

Havre

Kliniska studier har visat att glutenintoleranta kan inkludera havre i kosten då havrens gluten inte liknar de övriga sädesslagens gluten. Havre påverkar inte tarmslemhinnan men tillför både fiber och smaker till den glutenfria kosten. Många havresorter innehåller dock en del vete därför måste det vara s k ren havre som specialodlats.

Allergi mot sädesslagen

Allergi mot de olika sädesslagen, t ex veteallergi, ska inte blandas ihop med celiaki då mekanismer och reaktioner skiljer sig. Vid veteallergi kan man t ex få allergisk chock. Rent praktiskt är dock de produkter som kan väljas eller som måste undvikas ungefär desamma. Vid veteallergi undviker man produkter som innehåller veteproteiner men för de flesta går det bra att äta glutenfria produkter som är baserade på vetestärkelse.

Regler (from 2012)

Glutenfri: max 20 ppm, vetestärkelse och specialframställd havre får ingå.
Mycket låg glutenhalt: max 100 ppm, vetestärkelse och specialframställd havre får ingå.

Svenska Celiakiförbundet 

Receptsamling

Baka glutenfritt

Här hittar du goda glutenfria recept
Glutenfria bakrecept