Allergi & intolerans

Äggallergi

Allergi mot ägg är vanligare hos små barn, men förekommer också hos vuxna. Här listar vi livsmedel som kan innehålla ägg och vad äggallergiker kan välja istället.

Vad händer vid äggallergi?

Immunförsvaret bildar antikroppar (IgE) mot proteinet i ägget. Allergin kan ge flera olika symptom och kombinationer är vanliga.

Allergi mot ägg är vanligare hos små barn, men förekommer också hos vuxna. En del äggallergiker är så känsliga mot ägg att de inte heller kan äta höns- eller kycklingkött.

Hur behandlas äggallergi?

Ägg och alla produkter som innehåller ägg måste uteslutas. Vid stor känslighet måste även kyckling och hönskött undvikas.

Livsmedel och maträtter som innehåller ägg/kan innehålla ägg:

  • Pannkaka, plättar och våfflor
  • Kaffebröd och kakor, skorpor, pensling av bröd
  • Eventuellt ströbröd
  • Panerade rätter
  • Leverpastej
  • Majonnäs och majonnäsdressingar
  • Pasta med ägg
  • Färsrätter
  • Charkvaror
  • Färdiglagad mat, hel och halvfabrikat, t ex soppor och såser
  • Bearnaisesås, hollandaisesås
  • Gratänger, pajer, puddingar och lådor
  • Maränger av ägg och äggvitekristyr
  • Glass
  • Hårdost med konserveringsmedlet E 1105 Lysozym

Det här kan du välja istället:

  • Det går att utesluta ägg och ersätta med andra produkter men ägg har ofta en viktig funktion i bakningen. Framförallt ger det volym och fin ytglans och binder samman.
  • Pannkaka och våfflor: ersätt ägget med 1 tsk bakpulver och grädda på vanligt sätt.
  • Kakor, bakverk, tårtor och pajer: använd smördeg, mördeg eller pajdeg.
  • Vetebröd: kan penslas med mjölk eller smält smör.
  • Matbröd: kan penslas med vatten eller mjölk.
  • Äggstanning i pajer eller puddingar: riven ost, mjölk och vetemjöl. Det finns även bra recept på äggfria pajfyllningar.
  • Äggersättningar finns: No Egg, Loprofin (finns på apotek).
  • Charkvaror, varmkorvar, grillkorvar, falukorvar, chorizo etc finns utan ägg från många stora tillverkare.
  • Äggfri majonnäs.

Lathund för äggallergiker

Läs ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer ägg eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med ägg.

Uppge alltid om du är äggallergisk vid vaccinering då vissa vacciner innehåller ägg.