Allergi mot ägg är vanligare hos små barn, men förekommer också hos vuxna. Här listar vi livsmedel som kan innehålla ägg och vad äggallergiker kan välja istället.
Immunförsvaret bildar antikroppar (IgE) mot proteinet i ägget. Allergin kan ge flera olika symptom och kombinationer är vanliga.
Allergi mot ägg är vanligare hos små barn, men förekommer också hos vuxna. En del äggallergiker är så känsliga mot ägg att de inte heller kan äta höns- eller kycklingkött.
Ägg och alla produkter som innehåller ägg måste uteslutas. Vid stor känslighet måste även kyckling och hönskött undvikas.
Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer ägg eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med ägg.
Uppge alltid om du är äggallergisk vid vaccinering då vissa vacciner innehåller ägg.