Allergi & intolerans

Veteallergi

Veteallergi är vanligast hos barn, även om det förekommer även hos vuxna. Ofta förväxlas veteallergi med glutenintolerans. Vi reder ut skillnaden mellan dessa, symptom och vilka livsmedel veteallergiker bör undvika.

Vete är det mest allergena av våra sädesslag. Både barn och vuxna kan drabbas av veteallergi, även om det är vanligast hos barn. Veteallergi kan växa bort med tiden, även om prognosen är sämre än vid till exempel ägg- och mjölkproteinallergi.

Veteallergi och glutenintolerans förväxlas ofta. I båda fallen måste man se upp med vetemjöl. Det finns flera proteiner i vete, och gluten är bara ett av dem. Den som är glutenintolerant tål inte gluten, men det gör veteallergikerna. De reagerar istället på några av de andra proteinerna i vetet. Det finns även de som är allergiska mot gräspollen som också reagerar på vete, så kallad korsreaktion.

Vad händer vid veteallergi?

Vid veteallergi bildar immunförsvaret antikroppar, så kallade IgE-antikroppar, mot vete som orsakar reaktion. Ofta kommer reaktionen relativt snabbt när en veteallergiker ätit vete eller andats in vetemjöl som far i luften.

Hur behandlas veteallergi?

Huvudregeln är att veteallergiker ska undvika veteprotein. En del veteallergiker mår bra på samma kost som glutenintoleranta. Andra kan reagera på de små mängder allergen som kan finnas i vetestärkelse. En del allergiker kan äta råg och korn, andra inte.

Livsmedel som innehåller/kan innehålla vete:

  • Bulgur
  • Couscous
  • Dinkelris
  • Dinkelvete
  • Durumvete
  • Fullkornsmjöl
  • Grahamsflingor
  • Grahamsgryn
  • Grahamnsmjöl
  • Helkornsmjöl
  • Idealmjöl
  • Kamut
  • Kruskakli
  • Lantbrödsmjöl
  • Malt (av vete)
  • Mannagryn
  • Manitoba Cream
  • Matbrödsmjöl
  • Matvete
  • Mjölkropp
  • Pasta
  • Risoni
  • Rågsikt
  • Rågvete
  • Semolina
  • Skorpbröd
  • Skorpmjöl
  • Speltvete
  • Ströbröd
  • Triticale
  • Veteflingor
  • Vetegroddar
  • Vetekli
  • Vetekross
  • Vetemjöl
  • Veteprotein
  • Vetesirap
  • Vört

Livsmedel att se upp med: glass, godis, choklad, charkprodukter, färsprodukter, vegetariska produkter, leverpastej, paneringar, stuvningar, pajskal, crabfish, rostad lök, tacos, tortillas, frukostflingor, fiberhavregryn, välling, blandade kryddor, såser, fonder, öl.

Vad kan du välja istället?

Vetefria alternativ är bovete, hirs, majs, potatis, quinoa och ris. Kost vid veteallergi är baserad på glutenfria produkter. Enligt Livsmedelsverket kan produkter som innehåller högst 20 mg gluten/kg ingå i en vetefri kost.

Läs ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer vete eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med vete.