Allergi & intolerans

Korsreaktion vid pollenallergi

Pollenallergi är vanligt förekommande där björkpollen, gräspollen och gråbopollen hör till de vanligaste. Här förklarar vi vad som händer vid korsreaktioner, hur de behandlas och vad som får dem att uppstå.

Vad händer vid korsreaktioner?

Immunförsvaret identifierar proteiner från närbesläktade växter med likartade strukturer som det pollen kroppen utvecklat allergi mot. Dvs korsreaktion kallas det p g a att t ex björkpollen och ett ämne i t ex äpplen är så lika. Symptomen varierar och besvär från andningsvägarna, huden och tarmen är vanliga. Ofta är överkänsligheten mot olika närbesläktade livsmedel störst vid pollensäsong men förekommer även under andra delar av året.

Hur behandlas korsreaktioner vid pollenallergi?

Livsmedel som ger upphov till reaktioner måste undvikas. Många gånger går det bättre om produkten upphettats. Proteinstrukturerna förändras lite och det kan räcka för att livsmedlet ska tålas. T ex kan många björkpollenallergiker äta äppelkaka men inte färska äpplen. Vissa reagerar inte lika mycket när det inte är pollensäsong.

Vanliga korsreaktioner

  • Björkpollenallergi – nötter av olika slag (oftast hasselnötter), jordnöt, äpple, päron, stenfrukter (persika, körsbär, plommon, aprikos, mango), jordgubbar, potatisskal, morot, mandel, kiwi

Mindre vanliga korsreaktioner

  • Gräspollen – olika sädesslag, jordnöt och andra baljväxter, tomat
  • Gråbopollen – persilja, selleri, morot, paprika, vitlök, örtkryddor (koriander, fänkål, anis, kummin, malört, kamomill), solrosfrö, honung
  • Latex – banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter
Tips till pollenallergiker

Frukter som oftast tåls av pollenallergiker: ananas, vindruvor, banan och citrusfrukter av olika slag. De exotiska frukterna tåls av de flesta och bär som hallon, vinbär, krusbär, blåbär och lingon går oftast bra. Äpplen tåls oftast om de körs någon minut i mikron. Äppelsorter som oftare tåls av pollenallergiker är Signe Tillisch, Gloster, Jamba och Macoun medan de mer vanliga som Golden Delicious och Granny Smith ofta ger upphov till reaktioner. Skalad frukt går ofta bättre än oskalad. Konserverad frukt går oftast bra. För vissa är det lättare att tåla frukt när det inte är pollensäsong.