Recept

Italiensk köttgryta med krämig polenta

Mustig och smakrik köttgryta med bacon, sötpotatis, vita bönor och oliver. Grytan smaksätts med bland annat rött vin, vitlök och fänkålsfrö och allt sammantaget ger en väldoftande rätt med utsökt, fyllig smak. Serveras med krämig polenta.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2005.

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • ca 900 g grytbitar av nöt
  • 1 gul lök
  • 3 - 4 vitlöksklyftor
  • 1 sötpotatis (1 sötpotatis motsvarar ca 200g) eller använd 1 morot och 2 stora potatisar istället för 1 sötpotatis
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 2 dl rött vin
  • 6 dl vatten
  • 2 msk konc oxfond
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 burk kokta stora vita bönor
  • 1 dl gröna oliver med kärnor
  • färsk basilika

Polenta

  • 6 port polentagryn (koka i mjölk, enligt anvisningen på förp)
  • 2 msk smör
  • 1 - 2 dl finriven parmesanost

Näringsvärde per portion

Energi: 3450 kj / 820 kcal

Gör så här

  1. Hetta upp olja och bryn köttet i omgångar i en stor gryta. Lägg det åt sidan på ett fat.
  2. Skala och grovhacka löken och vitlöken. Skala och skär sötpotatisen i grova bitar. Skär baconet i tunna strimlor och fräs det lätt utan fett i grytan tillsammans med lök, vitlök och sötpotatis. Rör i tomatpurén.
  3. Lägg i det brynta köttet och smula i lagerblad. Häll i vin, vatten och fond samt kryddor. Låt det koka ca 45 minuter eller tills köttet känns mört. Salta och peppra.
  4. Häll av och skölj bönorna låt rinna av. Tillsätt bönorna och oliverna i grytan och låt allt bli varmt.
  5. Polenta: Koka polentan enligt anvisningen på förpackningen (använd mjölk att koka i). Rör i smör och finriven parmesan.
  6. Garnera grytan med basilikablad. Bjud nylagad polenta och Sardellaioli eller Gremolata.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och tillbehören.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: väl laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: uteslut polenta och servera grytan med kokt potatis.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.