Chiligryta med bönor och bacon
En het chiligryta med bönor och bacon som är utmärkt både till stora sällskap eller att frysa in i portionsformar. Den ljuva smaken på köttgrytan får du av bland annat kakao, chilipeppar och spiskummin. Servera med nykokt ris.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2011
Ingredienser
8 lådor
5 kg grytbitar av nöt eller högrev i bit
8 paprikor
2 påsar fryst tinad hackad lök (à 450 g)
16 vitlöksklyftor
1 1/2 kg rotselleri
2 1/2 dl olja
ca 1 dl spiskummin
ca 1 dl paprikapulver
ca 1 dl chilipeppar anchostyle
4 tsk kakao
6 dl chilisås
8 burkar mörk lager (à 33 cl)
2 flaskor konc oxfond (à 180 ml)
8 förp tärnat bacon (à 140 g)
8 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
salt och ev svartpeppar
Till servering
hackad persilja
tortillachips
matyoghurt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Väldigt god gryta! Jag tog 2 teskedar kakao i och jag tyckte det blev bra. Hade min gryta i 2h, men man kan ha den längre om man vill. Kul med annorlunda kryddor i. Jag valde den lilla satsen för 4personer och fick 4 matlådor och middag för 2. 😁👌 kommer verkligen göra denna fler gånger!
Gunilla
2020-09-06Kan bara hålla med alla lovorden! Jag gjorde en vegetarisk variant med Hälsans Kök's Grytbitar och Tärningar a' la Bacon istället för högrev och "vanlig" bacon. Även jag tog mer kakao och ökade dessutom ölmängden till ½ l. för att få det hela lite saftigare.
Peter
2012-01-19Vi lagar ofta gryta. Det här var första gången vi testade denna gryta - men definitivt inte den sista! Vår paroll är att testa i liten skala först - nästa gång blir det storkok. Smakrik, mer kakao skadade inte, spiskummindoften känns fin.
Stefan
2011-12-28