Recept: Chiligryta med bönor och bacon
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Chiligryta med bönor och bacon

Betyg
50 röster

En het chiligryta med bönor och bacon som är utmärkt både till stora sällskap eller att frysa in i portionsformar. Den ljuva smaken på köttgrytan får du av bland annat kakao, chilipeppar och spiskummin. Servera med nykokt ris.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011.

Ingredienser

8 lådor
  • 5 kg grytbitar av nöt eller högrev i bit
  • 8 paprikor
  • 2 påsar fryst tinad hackad lök (à 450 g)
  • 16 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 kg rotselleri
  • 2 1/2 dl olja
  • ca 1 dl spiskummin
  • ca 1 dl paprikapulver
  • ca 1 dl chilipeppar anchostyle
  • 4 tsk kakao
  • 6 dl chilisås
  • 8 burkar mörk lager (à 33 cl)
  • 2 flaskor konc oxfond (à 180 ml)
  • 8 förp tärnat bacon (à 140 g)
  • 8 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • salt och ev svartpeppar

Till servering

  • ev hackad persilja
  • ev tortillachips
  • ev matyoghurt

Så här gör du

  1. Om högrev i bit används: Putsa och skär köttet i 2 cm stora bitar.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och hacka lök (eller använd fryst tinad hackad lök) och vitlök. Skala och skär rotsellerin i ca 1 cm stora bitar.
  3. Fräs lök, vitlök och rotselleri i olja i en kastrull (15 l för stora satsen) utan att det tar färg. Låt spiskummin, paprikapulver och chilipeppar fräsa med någon minut.
  4. Tillsätt kakao, chilisås, lager och fond. Låt koka upp. Tillsätt köttet och koka upp igen. Skumma av.
  5. Stek baconet i en stekpanna och tillsätt i grytan. Låt koka med lock på svag värme drygt 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Tillsätt paprikan efter halva tiden.
  6. Skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt dem i grytan och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och ev peppar.
  7. Vid servering: Om grytan frysts in – tina och värm. Servera i skålar med hackad persilja, tortillachips och gärna en klick matyoghurt. Eller bjud ris till.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten fri från laktos, mjölkprotein och ägg, om lämpligt tillbehör serveras till.
Gör glutenfri: välj öl fri från gluten eller med låg glutenhalt (se SLV-lista med t ex Spendrups Premium Gold 3,5, Mariestads ljus 3,5).

Tips

Receptet är provlagat för 8 lådor (à 1,6 l) men går även bra att laga för 4 port.

Ingredienser för 4 port:
600 g grytbitar av nöt eller högrev i bit
1 paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk chilipeppar anchostyle
1/2 tsk kakao
3/4 dl chilisås
1 burk mörk lager (à 33 cl)
3 msk konc oxfond
1 förp tärnat bacon (à 140 g)
1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
salt och ev svartpeppar