Chiligryta med bönor och bacon

44
5
Chiligryta med bönor och bacon

En het chiligryta med bönor och bacon som är utmärkt både till stora sällskap eller att frysa in i portionsformar. Den ljuva smaken på köttgrytan får du av bland annat kakao, chilipeppar och spiskummin. Servera med nykokt ris.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2011

Chiligryta med bönor och bacon

Ingredienser

8 lådor
5 kg grytbitar av nöt eller högrev i bit
8 paprikor
2 påsar fryst tinad hackad lök (à 450 g)
16 vitlöksklyftor
1 1/2 kg rotselleri
2 1/2 dl olja
ca 1 dl spiskummin
ca 1 dl paprikapulver
ca 1 dl chilipeppar anchostyle
4 tsk kakao
6 dl chilisås
8 burkar mörk lager (à 33 cl)
2 flaskor konc oxfond (à 180 ml)
8 förp tärnat bacon (à 140 g)
8 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
salt och ev svartpeppar

Till servering

hackad persilja
tortillachips
matyoghurt

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten fri från laktos, mjölkprotein och ägg, om lämpligt tillbehör serveras till.
Gör glutenfri: välj öl fri från gluten eller med låg glutenhalt (se SLV-lista med t ex Spendrups Premium Gold 3,5, Mariestads ljus 3,5).

Gör så här

Tips

Receptet är provlagat för 8 lådor (à 1,6 l) men går även bra att laga för 4 port.

Ingredienser för 4 port:
600 g grytbitar av nöt eller högrev i bit
1 paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk chilipeppar anchostyle
1/2 tsk kakao
3/4 dl chilisås
1 burk mörk lager
(à 33 cl)
3 msk konc oxfond
1 förp tärnat bacon (à 140 g)
1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
salt och ev svartpeppar

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

44

Kommentarer

Gunilla

2020-09-06

Väldigt god gryta! Jag tog 2 teskedar kakao i och jag tyckte det blev bra. Hade min gryta i 2h, men man kan ha den längre om man vill. Kul med annorlunda kryddor i. Jag valde den lilla satsen för 4personer och fick 4 matlådor och middag för 2. 😁👌 kommer verkligen göra denna fler gånger!

Peter

2012-01-19

Kan bara hålla med alla lovorden! Jag gjorde en vegetarisk variant med Hälsans Kök's Grytbitar och Tärningar a' la Bacon istället för högrev och "vanlig" bacon. Även jag tog mer kakao och ökade dessutom ölmängden till ½ l. för att få det hela lite saftigare.

Stefan

2011-12-28

Vi lagar ofta gryta. Det här var första gången vi testade denna gryta - men definitivt inte den sista! Vår paroll är att testa i liten skala först - nästa gång blir det storkok. Smakrik, mer kakao skadade inte, spiskummindoften känns fin.