Italiensk köttgryta med krämig polenta

19
3
Italiensk köttgryta med krämig polenta

Mustig och smakrik köttgryta med bacon, sötpotatis, vita bönor och oliver. Grytan smaksätts med bland annat rött vin, vitlök och fänkålsfrö och allt sammantaget ger en väldoftande rätt med utsökt, fyllig smak. Serveras med krämig polenta.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2005

Italiensk köttgryta med krämig polenta

Ingredienser

6 portioner
1 msk olivolja
ca 900 g grytbitar av nöt
1 gul lök
3 - 4 vitlöksklyftor
1 sötpotatis (1 sötpotatis motsvarar ca 200g) eller använd 1 morot och 2 stora potatisar istället för 1 sötpotatis
1 paket bacon (à 140 g)
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 dl rött vin
6 dl vatten
2 msk konc oxfond
1 tsk torkad oregano
1 tsk fänkålsfrö
salt
nymalen svartpeppar
1 burk kokta stora vita bönor
1 dl gröna oliver med kärnor
färsk basilika

Polenta

6 port polentagryn (koka i mjölk, enligt anvisningen på förp)
2 msk smör
1 - 2 dl finriven parmesan

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och tillbehören.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: väl laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: uteslut polenta och servera grytan med kokt potatis.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

19

Kommentarer

Angelika

2020-06-06

Vart är receptet på polenta då??

Redaktionen ICAse

2020-06-09

Hej Angelika! Tack för din fråga. Nu har vi uppdaterat receptet så även polentan står med. Hälsningar Ulrika

Cecilia

2018-04-18

Detta kommer att göras många gånger!

Catrina

2006-09-14

Jättegod gryta, smakrik och fyllig.Pricken på i:et var polentan med parmesanost i. Man kan gärna öka ostmängden lite. Hela familjen njöt.

Näringsvärde per portion

Energi 3450 KJ / 820 kCal
Läs mer om näringsvärden