Hoppa till sidans innehåll

Recept

Chililax med krispig avokadosallad och sesamdipp

Enkel och fräsch laxrätt med en otroligt läcker asiatisk dippsås. Missa inte salladen – fänkål, avokado och grapefrukt är underbart gott ihop. För att inte tala om vilka vackra färger det blir på tallriken. Chililaxen passar lika bra att bjuda på till vardag som till fest.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2014.

Ingredienser

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm peppar

Krispig avokadosallad

  • 1 fänkål (á ca 200 g)
  • 1 röd grapefrukt
  • 2 mogna avokador
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 kruka koriander

Sesamdipp

  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 msk honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1/2 msk sesamfrön

Näringsvärde per portion

Energi: 2971 kj / 710 kcal
Protein:36 g
Kolhydrater: 53 g
Fett: 38 g
Salt: 1,7 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela laxen i 4 bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med chiliflakes, salt och peppar.
  3. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Gör sallad och dippsås under tiden.
  4. Krispig avokadosallad: Ansa, dela och skär fänkålen i tunna strimlor. Skala grapefrukten med kniv, se till att få bort allt det vita, och slär ut hinnfria klyftor. Dela, kärna och gröp ur och skiva avokadon.
  5. Blanda fänkål, grapefrukt och avokado med limejuice, salt och peppar. Hacka koriandern och strö över.
  6. Sesamdipp: Blanda alla ingredienser till en slät dippsås.
  7. Servera laxen med salladen, dippsåsen och gärna ris.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.