För smörälskaren

Hur vispar man smör?

Vispat smör är den krämiga, fluffiga härligheten som brukar serveras med bröd på restaurang. Här visar vi i några enkla steg hur du gör eget vispat smör.

Så gör du vispat smör

1. Smält smöret i en kastrull tills det får en gyllenbrun färg.

2. Sila sedan bort proteinerna som lägger sig i botten av kastrullen. Du kan antingen sila i ett filter eller försiktigt hälla över smöret i ett annat kärl och låta bottensatsen bli kvar.

3. Låt därefter smöret kallna.

4. Vispa det sedan med elvisp eller för hand tills det blir fluffigt.

5. Sist av allt tillsätter du lite flingsalt för den goda smakens skull.

Det vispade smöret förhöjer allt ifrån en skiva nygräddat bröd till en grillad entrecôte. Givetvis går det utmärkt att smaksätta smöret med exempelvis persilja, pepparrot eller citron. Prova också att bryna smöret innan du vispar för ännu en smaksensation.

Grillad majs med vispat limesmör

Grillad majs med vispat limesmör

Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer.

Förkokt majs finns på burk, i frysdisken eller bland grönsakerna! Här låter vi ett vispat smör med smak av med lime, chili och koriander smälta över den nygrillade majsen.

Grillad majs med vispat limesmör
Är det någon skillnad på smör och margarin?

Ja, Smör och margarin är två olika saker, som framställs på helt olika sätt. Smör är animaliskt, baseras på komjölk och framställs genom att vispa grädde.

Margarin är en vegetabilisk produkt som görs genom att oljor hettas upp och blandas med vatten. Margarin och smör är utbytbara när det gäller bakning, men margarin går inte att klara eller bryna och saknar den karaktäristiska smörsmaken.

Veganska alternativ till smör

Den särskilda smaken av brynt smör är svårt att kopiera eftersom den beror på en unik sammansättning av fettsyror och proteiner i smöret. Därför är det svårt att hitta en vegansk ersättare som smakar smör. Men det betyder inte att det inte går att prova, eller använda annat som får en egen unik karaktär!

Kokosfett är krämigt och härligt att baka med.
 I småkakor funkar margarin utmärkt och påstås göra degen smidigare och kakorna sprödare. 

Om du blandar havregrädde och salt, mixar ner smält kokosfett och rapsolja så får du ett härligt bredbart alternativ till smör. 

Artiklar (1533)

Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!

Oemotståndligt!

Goda recept med brynt smör

Här tipsar vi om ett gäng otroligt goda recept med brynt smör av både den matiga och sötare sorten.

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?

Guide!

Guide till färskost

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!