Hoppa till sidans innehåll

Lär dig stycka en kyckling på 4 minuter! Det är enklare än vad du tror. Det enda du behöver är en riktigt vass kniv, det rätta handlaget och en rå kyckling såklart. Här nedanför ges en steg-för-steg beskrivning men klicka gärna på filmen i toppen för att se exakt hur man går tillväga.

Matskola i samarbete med kycklingproffsen på Kronfågel

Stycka kyckling steg-för-steg

  • Kniven är A och O

    Tänk på att använda en mycker vass kniv. Gärna en tunnbladig, dvs. inte är fullt lika bred som en vanlig kockkniv, och som har viss flexibilitet.

  • Använd knivens topp

    När man styckar använder man ca 2-3 cm av knovens topp - det räcker för att få till de snitt som är nödvändiga.

  • Lätta snitt

    Börja med två lätta snitt intill respektive lår. Snitten lägger du med lätt hand i skinnet.

  • Skär bort klubban

    Vrid upp lårbenet så att den lilla kulan på lårbenet tittar fram. Skär igenom skinnet så nära benet som möjligt tills du har frilagt den första kyklingklubban. Upprepa på samma sätt på andra sidan.

  • Skär bort vingarna

    Börja med att skära bort vingen. Räta ut vingen, sätt kniven precis i leden och skär rakt igenom. Upprepa på andra sidan.

  • Skär ut filéerna

    Spänn upp skinnet på kycklingen. Känn efter var bröstbenet sitter och lägg snittet diagonalt över bröstbenet. Vinkla kniven lite snett nedåt och följ benet. Öppna upp och skär snitt i omgångar tills du fått loss det ena bröstet. Följ benet hela tiden. Upprepa på andra sidan.

  • Dela klubban i lår och ben

    Sätt kniven i leden och skär rakt igenom. Flytta runt kniven lite om du stöter på patrull och inte kan skära igenom.

  • Skrovet

    Släng inte skrovet. Dest mesta av smaken sitter fantiskt i skinnet och benen. Fantastiskt got att göra buljong på!