Hoppa till sidans innehåll

Perfektionist i köket? Då är sous vide en metod du måste lära dig att bemästra. Laga maten som på restaurang, fast hemma.

Leena Mägi

  • Vad betyder sous vide?

    Uttrycket sous vide kommer från franskan och betyder ungefär ”under vacuum”. Du kan tillaga de flesta råvaror med sous vide-metoden – kött, fisk, grönsaker och rotfrukter. Du anpassar temperatur och tillagningstid efter råvara.

  • Vad är sous vide?

    Att laga mat med sous vide-teknik innebär att du vakuumförpackar dina råvaror och tillagar dem i vattenbad i låg och jämn temperatur. Sedan tar du bara köttet eller fisken ur påsen och på grillen eller stekpannan för härlig stekyta, så kallad Maillardreaktion.

  • Varför sous vide?

    Den här metoden gör att köttbiten eller fisken blir mör och saftig samtidigt som näringsämnen och mineraler bevaras.

Så gör du!

  • Innan du börjar - prylarna!

    Du behöver en sous vide-cirkulator, en vakuumförpackare och påsar samt en stor gryta. Cirkulatorn hjälper till att rotera vattnet för en mer exakt temperatur. Och en stekpanna för slutfinishen.

  • Vakuumförpacka

    Vakuumförpacka det du vill tillaga. Den lufttäta förpackningen förhindrar bakteriebildning, vilket också förlänger hållbarheten på maten. Passa på att vakuumförpacka direkt när du handlat.

  • Sous vide-cirkulatorn

    Fyll grytan med vatten och fäst sous vide-cirkulatorn på kanten. Placera påsen i grytan och tillaga till önskad temperatur. Tillagningstiden beror på råvara, mängd och önskad tillagningstemperatur.

  • Fixa stekytan

    Bryn köttet eller fisken i stekpanna eller på grillen för att få till Maillardreaktionen. Ät och njut!