Söndagspreppen

Söndagspreppen: Veganska recept med pumpa och svamp

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Månadens meny är helvegetarisk och bjuder bland annat på pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Rostad pumpa med belugalinser, svamp och tahinisås

    MÅNDAG
    Svamptacos med spetskål och grön tahinisås

    TISDAG
    Pumpacurry med kokosmjölk och ris

    ONSDAG
    Vegetarisk bourguignon med svamp

Förbered det här

  • Rostad pumpa på en plåt.

    Rostad pumpa till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg butternutpumpa
    1 vitlöksklyfta
    1 röd chili
    1/2 dl rödvinsvinäger
    2 msk olivolja
    1 msk lönnsirap
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skala pumpan, halvera den och skrapa ur kärnorna. Skär i ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.
    3. Skala vitlöksklyftan och skiva vitlöken och chilin tunt. Blanda med vinäger, olja, lönnsirap, salt och peppar. Häll dressingen över pumpan och blanda ordentligt. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 30 minuter tills pumpan är mjuk och fått fin färg.

  • Svamp på en plåt.

    Marinerad svamp till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
    4 rödlökar
    1 dl rapsolja
    1 dl japansk soja
    2 tsk torkad timjan
    2 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fördela svamp och rödlök på två plåtar.
    3. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll marinaden över svampen och blanda runt.
    4. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter tills svampen släppt ifrån sig vätskan och fått fin färg. Rör om efter halva tiden.

  • Grön sås.

    Grön tahinisås till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 krukor koriander
    1 kruka bladpersilja
    1 vitlöksklyfta
    1 1/2 dl ljus tahini
    1/2 dl färskpressad limejuice
    1 tsk strösocker
    1/2 tsk salt
    1 1/2 dl vatten

    GÖR SÅ HÄR
    1. Hacka örterna grovt. Skala och riv vitlöken. Mixa alla ingredienserna med stavmixer.

  • Linser i en kastrull mot en turkos bakgrund.

    Kokta belugalinser till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 dl belugalinser
    1 grönsaksbuljongtärning

    GÖR SÅ HÄR
    1. Lägg linser, buljongtärning och 6 dl vatten i en kastrull. Koka upp och koka på låg värme 15–20 minuter, linserna ska ha tuggmotstånd kvar när de är klara.

Laga det här

  • Rostad pumpa med belugalinser, svamp och tahinisås,

    Rostad pumpa med belugalinser, svamp och tahinisås till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokta belugalinser
    ⅓ sats marinerad svamp
    ½ sats rostad pumpa
    ½ sats grön tahinisås

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda linserna med svampen. Servera med pumpan och tahinisåsen.

  • Svamptacos med spetskål.

    Svamptacos med spetskål och grön tahinisås till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats marinerad svamp
    ½ sats grön tahinisås
    TILLSÄTT
    1 msk rapsolja
    250 g spetskål
    1 lime
    12 små tortillabröd
    1 dl rostade pumpakärnor

    GÖR SÅ HÄR
    1. Stek svampen krispig i olja i en stekpanna. Hyvla spetskålen tunt, gärna på mandolin. Skär limen i klyftor.
    2. Värm tortillabröden i ugn eller en torr stekpanna. Toppa bröden med spetskål, svamp, tahinisås och pumpakärnor. Servera med limeklyftor.

  • Pumpacurry med kokosmjölk.

    Pumpacurry med kokosmjölk och ris till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats rostad pumpa
    TILLSÄTT
    5 cm ingefära
    1 vitlöksklyfta
    1 gul lök
    3 msk rapsolja
    1 paket saffran ½ g
    1 burk kokosmjölk 400 ml
    250 g små tomater
    1 tsk salt
    1 krm malen kardemumma
    1 kanelstång
    3 dl jasminris

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala ingefära, vitlök och lök. Finhacka ingefäran och vitlöken, strimla löken. Stek löken i olja i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt saffran, ingefära och vitlök och stek någon minut till.
    2. Häll på kokosmjölken och 2 dl vatten. Tillsätt tomater, salt, kardemumma och kanelstång och låt småkoka under lock ca 10 minuter.
    3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg ner pumpan i curryn och fortsätt koka på svag värme ytterligare ca 10 minuter. Servera pumpacurryn med riset.

  • Vegetarisk bourguignon med svamp.

    Vegetarisk bourguignon med svamp till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats marinerad svamp
    ½ sats kokta belugalinser
    TILLSÄTT
    2 morötter ca 150 g
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    3 msk rapsolja
    4 dl rött vin
    1 tsk strösocker
    1 lagerblad
    1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
    1 dl hackad färsk timjan
    1 burk passerade tomater ca 400 ml
    salt, peppar
    bröd till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Stek i oljan i en stor kastrull tills det mjuknar. Tillsätt rödvin, socker, lagerblad och smula i buljongtärningen, låt sjuda i ett par minuter.
    2. Rör i hälften av den hackade timjanen och svampen. Häll på tomaterna och 4 dl vatten. Låt koka på svag värme utan lock 20 minuter.
    3. Lägg i linserna och koka ytterligare 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Strö på resten av timjanen och servera med bröd.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1517)

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen:

Vintrig veckomeny med kyckling

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.

Söndagspreppen:

Vårig prepp med kyckling

Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda