Söndagspreppen

Preppa veckan med glutenfria recept

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Månadens Söndagspreppen-meny är helt glutenfri och bjuder bland annat på ugnsbakad lax, potatispizza och jordärtskockssoppa.
Alla våra söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Lax på en plåt.

    Enkel lax i ugn till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1,2 kg laxfilé
    2 tsk salt
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 52–56 °C.

  • Örtdressing.

    Örtdressing till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 liten vitlöksklyfta
    2 krukor bladpersilja
    1 kruka dill
    1 ½ dl neutral rapsolja
    1 tsk vinäger
    1 krm svartpeppar
    ½ tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och riv vitlöksklyftan och hacka persiljan grovt. Mixa alla ingredienserna med stavmixer till en slät dressing.

  • Picklad fänkål i en glasburk.

    Picklad fänkål till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 dl vatten
    ½ dl strösocker
    ½ dl ättiksprit (12 %)
    1 tsk salt
    400 g fänkål

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka upp vatten, socker, ättika och salt. Rör tills sockret löses upp. Dela fänkålen och skär bort den grova mittendelen. Hyvla tunt, gärna på mandolin.
    2. Lägg fänkålen i en väl rengjord glasburk med lock och häll på lagen. Låt stå i minst 30 minuter.

  • Kokt potatis i en kastrull.

    Kokt potatis till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 kg fast potatis
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka potatisen i saltat vatten ca 20 minuter tills den mjuknar.

Laga det här

  • Ugnsbakad lax med picklad fänkål mot en grå bakgrund.

    Söndag: Ugnsbakad lax med picklad fänkål och örtdressing till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ sats kokt potatis
    ½ sats bakad lax
    ½ sats picklad fänkål
    ⅔ sats örtdressing

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda potatisen med dressingen.
    2. Servera med laxen och den picklade fänkålen.

  • Lax med miso, råris och picklad fänkål.

    Måndag: Lax med miso, råris och picklad fänkål till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats bakad lax
    ½ sats picklad fänkål
    TILLSÄTT
    2–3 dl råris
    2 msk ljus miso
    1 msk honung
    1 msk finriven ingefära
    1 msk rapsolja
    3 finskurna salladslökar
    2 msk rostade sesamfrön

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
    2. Sätt ugnen på 225°C. Blanda miso, honung, ingefära, rapsolja och 1 msk vatten.
    3. Bryt laxen i bitar och lägg i en ugnsform. Häll misodressingen över och värm i ugnen ca 10 minuter.
    4. Servera riset med laxen och toppa med picklad fänkål, salladslök och sesamfrön.

  • Glutenfri pizza som ligger på smörpapper.

    Tisdag: Glutenfri pizza med krossad potatis, rosmarin och oliver till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt potatis
    TILLSÄTT
    2 dl urkärnade gröna oliver
    250 g mozzarella
    2 glutenfria pizzadegar à 260 g
    2 dl crème fraiche
    1 kruka rosmarin
    1 tsk flingsalt
    ½ tsk svartpeppar
    olivolja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 250 °C. Krossa potatisen med händerna eller en träslev. Halvera oliverna. Bryt mozzarellan i mindre bitar. Rulla ut pizzadegarna på 2 bakpappersklädda plåtar. Bred på crème fraiche och fördela potatis, oliver och rosmarin över pizzan. Strö över flingsalt och peppar.
    2. Sänk ugnstemperaturen till 225 °C och grädda pizzorna en i taget ca 15 minuter tills de fått fin färg.
    3. Toppa med mozzarella och servera direkt.

  • Jordärtskockssoppa med potatis och örtdressing.

    Onsdag: Jordärtskockssoppa med potatis och grön örtdressing till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ sats kokt potatis
    ⅓ sats örtdressing
    TILLSÄTT
    300 g jordärtskockor
    2 stora schalottenlökar eller 4 små
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 dl vispgrädde
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Hacka schalottenlök och vitlök. Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar.
    2. Fräs lök och vitlök i olivolja tills mjukt. Tillsätt 8 dl vatten, buljongtärningen och jordärtskockan. Koka tills jordärtskockan är mjuk, ca 15 minuter.
    3. Tillsätt potatisen och mixa soppan slät. Häll i grädden och späd eventuellt med mer vatten för en lösare soppa. Låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Ringla örtdressingen över soppan och servera gärna med glutenfritt bröd.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1565)

Söndagspreppen

Enkel prepp med falukorv

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.