Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag: Lax i ugn med klyftpotatis, ratatouille och aioli

    Måndag: Glasnudelsallad med sweet chilimarinerad lax och jordnötter

    Tisdag: Fiskgryta med saffran och dillaioli

    Onsdag: Kikärtsbiffar med bulgur och het grönsakssås

Förbered det här

  • Laxsida i ugn

    Enkel lax i ugn till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1,2 kg laxfilé
    2 tsk salt
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra.
    3. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54–56°C.

  • Klyftpotatis

    Klyftpotatis med skal till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 kg potatis
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skär potatisen i klyftor. Sprid ut på en plåt och blanda med olja och salt.
    3. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

  • En stor gryta med ratatouille

    Ratatouille till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 rödlök
    3 vitlöksklyftor
    400 g aubergine
    400 g zucchini
    1 röd paprika
    2 msk olivolja
    1 msk tomatpuré
    1 1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
    1 burk skalade tomater (400 g)
    2 tsk rosmarin
    1 tsk timjan
    salt

    Gör så här
    1. Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan (urkärnad).
    2. Fräs löken i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
    3. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter.
    4. Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin och de skalade tomaterna. Koka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt rosmarin och timjan. Smaka av med salt.

  • Aioli

    Aioli till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 1/2 tsk dijonsenap
    1 1/2 tsk vinäger
    3 äggulor
    2 1/4 dl rapsolja
    3/4 dl olivolja
    3 vitlöksklyftor
    salt
    kajennpeppar

    Gör så här
    1. Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
    2. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
    3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

Laga det här

  • Lax i ugn med klyftpotatis, ratatouille och aioli

    Lax i ugn med klyftpotatis, ratatouille och aioli

    Redan färdigt
    ½ sats enkel lax i ugn
    1/3 sats klyftpotatis med skal
    1/3 sats ratatouille
    1/3 sats aioli

    Gör så här
    1. Servera laxen med klyftpotatis, rataouille och aioli.

  • Glasnudelsallad med sweet chilimarinerad lax och jordnötter

    Glasnudelsallad med sweet chilimarinerad lax och jordnötter

    Redan färdigt
    ¼ sats enkel lax i ugn
    1/3 sats aioli

    Tillsätt
    2 dl sweet chilisås
    2 msk finriven färsk ingefära
    1 tsk finrivet limeskal
    2 tsk färskpressad limejuice
    1/2 tsk salt
    4 ägg
    1 msk srirachasås eller annan chilisås
    500 g broccoli
    200 g glasnudlar
    2 dl hackade salta jordnötter

    Gör så här
    1. Byt laxen i bitar. Blanda sweet chilisås med ingefära, limeskal och -juice och salt. Häll blandningen över laxen och låt marinera en stund.
    2. Stek äggen på båda sidor och skär i bitar. Blanda aiolin med sriracha.
    3. Skär broccolin i små buketter eller skivor. Koka upp vatten, lägg i nudlar och broccoli. Lägg på ett lock och ta från värmen. Låt stå 3 minuter och häll av.
    4. Lägg upp nudlar och broccoli på ett fat eller tallrikar. Fördela lax, sås och äggen över. Toppa med jordnötter och servera med srirachamajonnäsen.

  • Fiskgryta med saffran och dillaioli

    Fiskgryta med saffran och dillaioli

    Redan färdigt
    1/3 sats ratatouille
    1/4 sats enkel lax i ugn
    1/3 sats aioli

    Tillsätt
    4 dl vatten
    2 dl vitt vin
    2 tsk mortlade fänkålsfrön
    1 påse saffran (à 1/2 g)
    1 fiskbuljongtärning
    1/2 tsk salt
    2 msk finhackad dill
    ev bröd

    Gör så här
    1. Späd ratatouillen med vatten och vin. Tillsätt fänkålsfrön, saffran, buljongtärning och salt. Låt koka ca 10 minuter.
    2. Dela den ugnsbakade laxen i bitar. Ta kastrullen från värmen, lägg i laxen och lägg på ett lock. Låt stå ca 5 minuter.
    3. Smaksätt aiolin med dill.
    4. Servera fiskgrytan med aioli och gärna bröd.

  • Kikärtsbiffar med bulgur och het grönsakssås

    Kikärtsbiffar med bulgur och het grönsakssås

    Redan färdigt
    1/3 sats klyftpotatis med skal
    1/3 sats ratatouille

    Tillsätt
    2 dl bulgur
    2 förp kokta kikärtor à 380 g
    2 ägg
    150 g fetaost
    3 msk olivolja
    1–2 tsk chiliflakes
    65 g blandad sallad

    Gör så här
    1. Koka bulguren enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och skölj kikärtorna.
    2. Mixa klyftpotatis, kikärtor och ägg grovt med stavmixer eller i en matberedare. Blanda ner smulad fetaost.
    3. Forma 8 biffar med oljade händer. Stek dem i rikligt med olja 3–4 min per sida. Mixa den färdiga ratatouillen slät med stavmixer och tillsätt chiliflakes.
    4. Servera biffarna nystekta med het grönsakssås, bulgur och sallad.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1587)

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda

Söndagspreppen:

Höstiga vardagsklassiker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång står bland annat köttfärslimpa, fiskgratäng och ramen på menyn.

Söndagspreppen:

Veckomeny med fläskkarré

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för den kommande veckan förberedda. Denna gång står bland annat svamppasta, hamburgare och blomkålssoppa på menyn!

Söndagspreppen:

Med hummus och shakshuka

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan.

Söndagspreppen

Enkel prepp med falukorv

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.