Veganska recept
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Till fler söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Lax i ugn med klyftpotatis, ratatouille och aioli
Måndag: Glasnudelsallad med sweet chilimarinerad lax och jordnötter
Tisdag: Fiskgryta med saffran och dillaioli
Onsdag: Kikärtsbiffar med bulgur och het grönsakssås
Ingredienser
1,2 kg laxfilé
2 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra.
3. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54–56°C.
Ingredienser
1 kg potatis
1 msk olivolja
½ tsk salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skär potatisen i klyftor. Sprid ut på en plåt och blanda med olja och salt.
3. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
Ingredienser
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
400 g aubergine
400 g zucchini
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
1 burk skalade tomater (400 g)
2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
salt
Gör så här
1. Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan (urkärnad).
2. Fräs löken i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
3. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter.
4. Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin och de skalade tomaterna. Koka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt rosmarin och timjan. Smaka av med salt.
Ingredienser
1 1/2 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk vinäger
3 äggulor
2 1/4 dl rapsolja
3/4 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
salt
kajennpeppar
Gör så här
1. Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
2. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.
Redan färdigt
½ sats enkel lax i ugn
1/3 sats klyftpotatis med skal
1/3 sats ratatouille
1/3 sats aioli
Gör så här
1. Servera laxen med klyftpotatis, rataouille och aioli.
Redan färdigt
¼ sats enkel lax i ugn
1/3 sats aioli
Tillsätt
2 dl sweet chilisås
2 msk finriven färsk ingefära
1 tsk finrivet limeskal
2 tsk färskpressad limejuice
1/2 tsk salt
4 ägg
1 msk srirachasås eller annan chilisås
500 g broccoli
200 g glasnudlar
2 dl hackade salta jordnötter
Gör så här
1. Byt laxen i bitar. Blanda sweet chilisås med ingefära, limeskal och -juice och salt. Häll blandningen över laxen och låt marinera en stund.
2. Stek äggen på båda sidor och skär i bitar. Blanda aiolin med sriracha.
3. Skär broccolin i små buketter eller skivor. Koka upp vatten, lägg i nudlar och broccoli. Lägg på ett lock och ta från värmen. Låt stå 3 minuter och häll av.
4. Lägg upp nudlar och broccoli på ett fat eller tallrikar. Fördela lax, sås och äggen över. Toppa med jordnötter och servera med srirachamajonnäsen.
Redan färdigt
1/3 sats ratatouille
1/4 sats enkel lax i ugn
1/3 sats aioli
Tillsätt
4 dl vatten
2 dl vitt vin
2 tsk mortlade fänkålsfrön
1 påse saffran (à 1/2 g)
1 fiskbuljongtärning
1/2 tsk salt
2 msk finhackad dill
ev bröd
Gör så här
1. Späd ratatouillen med vatten och vin. Tillsätt fänkålsfrön, saffran, buljongtärning och salt. Låt koka ca 10 minuter.
2. Dela den ugnsbakade laxen i bitar. Ta kastrullen från värmen, lägg i laxen och lägg på ett lock. Låt stå ca 5 minuter.
3. Smaksätt aiolin med dill.
4. Servera fiskgrytan med aioli och gärna bröd.
Redan färdigt
1/3 sats klyftpotatis med skal
1/3 sats ratatouille
Tillsätt
2 dl bulgur
2 förp kokta kikärtor à 380 g
2 ägg
150 g fetaost
3 msk olivolja
1–2 tsk chiliflakes
65 g blandad sallad
Gör så här
1. Koka bulguren enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och skölj kikärtorna.
2. Mixa klyftpotatis, kikärtor och ägg grovt med stavmixer eller i en matberedare. Blanda ner smulad fetaost.
3. Forma 8 biffar med oljade händer. Stek dem i rikligt med olja 3–4 min per sida. Mixa den färdiga ratatouillen slät med stavmixer och tillsätt chiliflakes.
4. Servera biffarna nystekta med het grönsakssås, bulgur och sallad.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!
Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång står bland annat köttfärslimpa, fiskgratäng och ramen på menyn.
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för den kommande veckan förberedda. Denna gång står bland annat svamppasta, hamburgare och blomkålssoppa på menyn!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan.
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.